Grillowane naleśniki z suszonymi pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Składniki:
- 1 szkl. mleka,
- 2/3 szkl. mąki,
- 3 jajka,
- 6 suszonych pomidorów w zalewie,
- 4 łyżki zalewy,
- sól, pieprz,
- 1 szkl. żółtego sera startego na grubych oczkach,
- 2 kulki mozzarelli.
Wykonanie: Pomidory suszone wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Z mleka, mąki i jajek wymieszać ciasto na naleśniki i dodać pokrojone pomidory. Smażyć naleśniki z dwóch stron, po czym posypać żółtym serem, ułożyć po plasterku mozzarelli i składać w trójkąty. Zapiekać na grillu przed podaniem. Podawać gorące.
Szaszłyki z tofu, ananasa, papryki i gruszki
Składniki:
- 1 opakowanie tofu,
- 1/2 świeżego ananasa,
- 1 papryka,
- 1 gruszka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Tofu, paprykę, gruszkę i ananasa pokroić w kostkę. Miód wymieszać z oliwą i lekko nasmarować pokrojone produkty. Nakłuwać na patyki do szaszłyków. Układać na grillu i grillować na tacce, aż nabiorą koloru (20–30 minut).
Grillowane roladki z bakłażana i cukinii
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 bakłażany,
- 300 g pieczarek,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- 150 g żółtego sera.
Wykonanie: Cukinie i bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Każdy plaster posypać solą. Odstawić, aż warzywa puszczą sok i łatwo będzie je można zwinąć. Pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać pieczarki, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek. Gotowym farszem faszerować plastry cukinii i bakłażanów, zwijać i spinać wykałaczką. Przed podaniem ułożyć na grillu i grillować z każdej strony, aż roladki się zrumienią, a ser rozpuści.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala