Na zorganizowanej przez stowarzyszenie wigilii zebrało się niemal trzysta osób. Wieczerza odbyła się w sali balowej Park Hotel Łysoń w ramach organizowanego od lat konkursu potraw wigilijnych. Grand Prix XVII Konkursu Potraw Regionalnych Stół Wigilijny zdobyły gospodynie z KGW Sułkowice Łęg. Do konkursu zgłoszono 16 potraw. Po ocenie jury specjałów małopolskiej kuchni mogli popróbować zaproszeni na wieczerzę goście. Furorę zrobiły pierogi nadziewane orzechami i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się też w całości wyfiletowany i faszerowany karp.
Wigilijne spotkanie w Andrychowie jest przykładem dobrej współpracy między gospodyniami, samorządem i mieszkańcami regionu.
Stół, na którym wszystkie potrawy były prezentowane w estetycznych słoikach, doceniło jury. Tym samym gospodynie z KGW Sułkowice Łęg zdobyły Grand Prix tegorocznego konkursu.
Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską wigilię bez makowca. Jest on wiec też obecny na stołach całej Małopolski. Czasem ma formę strucli, innym razem przypomina tort .
Czesława Wojewodzic, prezeska stowarzyszenia, witając gości, trzymała w dłoniach świecę. W swoim wystąpieniu wspomniała o roli tradycji, o której we współczesnym świecie nie można zapomnieć.
Karp na cztery, a kto wie – może i więcej sposobów. Bo każde koło przygotowuje go inaczej. Panieruje, smaży, piecze, grilluje. Czasem podaje w galarecie, faszeruje i filetuje. Przepisów na karpia są setki. Każdy smaczny i wyjątkowy.
Chałka, zwana też kukiełką, w małopolskich domach podawana jest do karpia lub miodu.
Gospodynie zadbały nie tylko o smaczne potrawy, ale również o oprawę, która tworzy nastrój wigilijnej wieczerzy.
(fot. Monika Roszak)