Składniki potrzebne na faszerowane jajka wielkanocne
- 5–6 jajek,
- 1 surowe jajko,
- 1 cebula, 2 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 150 g sera pleśniowego,
- sól, pieprz.
Jak je przygotować?
Jajka ugotować i przekroić wzdłuż, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka drobno posiekać. Pokroić drobno cebulę i zeszklić na jednej łyżce masła.
Kiedy wystygnie, wymieszać z jajkami, pokruszonym serem i surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Napełnić masą skorupki, wierzch obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać na patelni masło i zrumienić na nim ułożone wierzchem do patelni połówki jajek.