StoryEditorPrzepisy

Wielkanoc 2020 - przepis na świąteczną kaczkę

08.04.2020., 19:04h
Świąteczna kaczka to potrawa, która musi się pojawić na wielkanocnym stole. Pyszna, soczysta, wypełniona aromatycznym farszem. Czego potrzebujesz do jej przygotowania?

Składniki na potrzebne na świąteczną kaczkę

  • 1 kaczka,
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe),
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować wielkanocną kaczkę?

Kaczkę w całości umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Przyprawić mięso mielone solą, pieprzem, czosnkiem. Ugotować pieczarki i dodać do mięsa mielonego. Nadziać kaczkę farszem, zszyć i włożyć do rękawa do pieczenia.

Piec do miękkości około 60 minut w temperaturze 200°C.

Warszawa
12°C
Słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
17°C
5°C
czw.
wi_00
12°C
1°C
pt.
wi_00
16°C
5°C
sob.
wi_00
16°C
7°C
niedz.
wi_00
12°C
6°C
26. marzec 2025 12:23