Składniki potrzebne na świąteczny kolorowy pasztet z soczewicy z jajkiem
- 3 surowe jajka,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 cebule,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- 170 g czerwonej soczewicy,
- 170 g zielonej soczewicy,
- 170 g żółtej soczewicy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak przygotować świąteczny pasztet?
Soczewicę wypłukać osobno i gotować w osobnym garnku z łyżeczką soli, aż zacznie się rozpadać. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek zeszklić na maśle lub oleju. Każdą soczewicę odcedzić i do każdej dodać po jednym surowym jajku, przyprawy, 1/3 części zeszklonej cebuli z czosnkiem. Utrzeć blenderem.
Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).