Kurpianka od Kuchni gwiazdą Internetu. ”Bez fafernucha nie ma imprezy”Karolina Kasperek
StoryEditorWieś i rodzina

Kurpianka od Kuchni gwiazdą Internetu. "Bez fafernucha nie ma imprezy"

01.02.2025., 13:00h

Ledwo zabrała się za vlog, a już ma półtora tysiąca obserwujących. Licznik polubień obraca się cały czas i są tam już setki sympatyków. Wioletta Kita z Gleby – wsi w gminie Kadzidło w powiecie ostrołęckim – chce uczyć internautów tradycyjnej kuchni kurpiowskiej i nie tylko.

„Kurpianka od Kuchni” Wioletta Kita

Urodziła się w Ostrołęce i tam wychowała. Skończyła szkołę gastronomiczną, bo zawsze chciała być kucharką. Do Gleby przeprowadziła się za mężem. O okolicy mówi, że dolina Omulwi to wyjątkowo urokliwa i malownicza kraina. Z jednej strony – rzeka, z drugiej – las. Od lat zajmuje się gotowaniem, ma na koncie też przygodę z kuchnią skandynawską.

– Pracowałam przez kilka lat jako szef kuchni w norweskim parku rozrywki. Norwegowie mają kuchnię, która podobna jest do angielskiej i kanadyjskiej. Na pewno tamtejszym rarytasem są chrupiące żeberka z kozic. A typową świąteczną, bożonarodzeniową potrawą jest jajecznica, więc jest zupełnie inaczej niż u nas. Na świąteczny deser jadają puddingi z żelatyną i ryż z bitą śmietaną i sosem waniliowym – wspomina Wioletta.

...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. marzec 2025 17:42