W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.
Składniki
- 1/2 bochenka czerstwego chleba,
- 2 łyżki siemienia lnianego świeżo mielonego,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta papryki ostrej,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- sól,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Wykonanie
Chleb zalać wodą i odstawić na godzinę. W tym czasie obrać cebulę, posiekać ją, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko zeszklić.
Chleb odcisnąć, dodać cebulę z czosnkiem. Dodać jajko, przyprawy, siemię lniane. Masę wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!