Czytasz to zaproszenie po raz pierwszy? Nic nie szkodzi! Przedłużamy czas trwania świątecznego konkursu kulinarnego o cały tydzień, czyli do 30 listopada! Warto go nie zmarnować i przeszukać kuchenne zakamarki i półki.
Pokażcie waszą tradycję
W zeszłym roku szukaliśmy niecodziennych receptur. Istotne było wykorzystanie ekologicznych składników, zastosowanie egzotycznych przypraw, nietuzinkowe łączenie smaków. Teraz też chcemy poznać niecodzienne receptury, ale na dania tradycyjne. Niekoniecznie te, które od lat podpowiadają świąteczne rozdziały w książkach kucharskich, ale te tradycyjne dla was, od lat obecne w waszych domach.
Rok temu spodobało się nam to, jak potraktowaliście tradycję. Czasem oznaczała ona prostotę składników i wykonania. Czasem związek z miejscem, w którym mieszkacie. Ale wielu z was chętnie tradycję przetwarza i wzbogaca o nowe elementy, a tradycyjność polega po prostu na tym, że jakąś potrawę robi się w domu „od zawsze”. Dowodem, że tak się dzieje, były urokliwe komentarze do przepisów: „To danie gości na naszym stole wigilijnym już od kilkudziesięciu lat. To przepis mojej babci” albo „Przepis bardzo stary, modyfikowany przez pokolenia. Ulubione ciastka moich wnuków”. Ale były i takie: „Przesyłam swój przepis na serniczek bożonarodzeniowy, a ponieważ jestem aktywną Kurpianką i twórczynią ludową tego regionu, prowadzącą gospodarstwo agroturystyczne, lubię eksperymenty w kuchni, a ten przepis jest jednym z nich”.
Tego jeszcze nie było
Znajdźcie taki ciekawy tradycyjny przepis i prześlijcie go nam wraz ze zdjęciem potrawy według niego wykonanej. Warto, bowiem w naszym konkursie po raz pierwszy pojawia się tak atrakcyjna nagroda główna. Jest nią święcący triumfy w kuchniach na całym świecie robot Thermomix!
Na przepisy i zdjęcia czekamy do 30 listopada. Chwilę później wybierzemy osiem najciekawszych i opublikujemy je w numerze z propozycjami na świąteczny stół. Szukajcie ich w „Tygodniku”, który pojawi się w Waszych domach na początku grudnia. Autorka lub autor najlepszego przepisu otrzyma robota Thermomix, siedem pozostałych przepisów nagrodzimy wysokiej jakości patelniami. Przewidujemy też cztery wyróżnienia – autorów tych przepisów nagrodzimy zestawem tygodnikowych upominków.
Przepisy i zdjęcia możecie wysłać pocztą na adres redakcji: Tygodnik Poradnik Rolniczy,
ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań lub na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Regulamin konkursu znajdziecie na stronie
www.tygodnik-rolniczy.pl, a wszelkich informacji zasięgnąć możecie pod numerem 61 8690 600.
Karolina Kasperek