Wykonanie: Bataty myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika (mogą ostygnąć) przekrawamy wraz ze skórką na połówki. Układamy ponownie w formie do zapiekania, na każdym kładziemy plaster sera i boczku, oprószamy przyprawami i ponownie zapiekamy 10–15 minut. Paprykę, cebulę i ogórki siekamy w kosteczkę, natkę siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy i oliwę. Gorące bataty podajemy z salsą.
Składniki: 4 bataty, 8 małych plastrów boczku, 8 plastrów sera żółtego, sól, pieprz; składniki na salsę: 1 czerwona papryka, 2 kiszone ogórki, 1/2 czerwonej cebuli, pęczek pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju, np. lnianego.