NA NADZIENIE:
1 kg jabłek np. typu boskop, 2,5 łyżki cukru, 2,5 łyżki masła, 1 jajko, 250 g białego sera, otarta skórka z cytryny.
DODATKOWO:
100 g masła, 150 ml mleka, masło do posmarowania formy.
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać, odpestkować i pokroić w plasterki.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz masłem na puszystą masę. Białka ubić i dodać do sera. Wymieszać z jabłkami i skórką z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Z masy ziemniaczanej uformować rulon i pokroić na 6–8 kawałków. Każdy rozwałkować na odrobinie mąki. Masło rozpuścić i połową posmarować kawałki ciasta. Na wierzch nałożyć masę serowo-jabłkową, zwinąć w rulony i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Rulony posmarować pozostałym masłem i zapiekać przez ok. 10 min. Polać mlekiem i zapiekać przez kolejne 30 minut, aż się zrumienią. Pierogi można podawać ze spienionym mlekiem i cukrem pudrem.
Pomysł, wykonanie, tekst i zdjęcia:
B.K., J.C, W.H.