Jak zacząć jeść zdrowo?
Spieszysz się rano, a chcesz zdrowo zjeść? Możesz zastosować kilka trików, żeby sobie to ułatwić.
Już wieczorem przygotuj wszystko do śniadania. Wyciągnij z szafek talerze, rondle i patelnię. Wieczorem możesz też na zapas pokroić sobie warzywa i owoce. Nastaw budzik 10 minut wcześniej.
Jeśli dzieciom znudziły się kanapki i jajecznica, wyjdź poza standard. Upiecz muffiny z mąki z pełnego przemiału z ukrytym w środku warzywem (np. marchewką albo szpinakiem). Oba warzywa mogą stać się też składnikiem ciasta.
Co powinno znaleźć się w pełnowartościowym śniadaniu?
Ale przede wszystkim pamiętaj o czterech podstawowych składnikach. W pierwszym posiłku powinny znaleźć się węglowodany, białka, tłuszcze i warzywa oraz owoce. Oto lista składników:
- pełne ziarno – mogą to być bułki, chleb, a także jedzone na ciepło lub na zimno płatki z pełnego ziarna;
- chude białko: jajka, chude mięso, rośliny strączkowe i orzechy;
- chudy nabiał – może to być mleko, naturalny, bezwzględnie niezawierający cukru jogurt, twaróg czy inne świeże sery o mniejszej zawartości tłuszczu;
- jakiś owoc lub warzywo właściwie musi znaleźć się w śniadaniowym menu, ponieważ pięć porcji warzyw i owoców dziennie to od niedawna podstawa piramidy żywieniowej; staraj się, żeby nie były mrożone, lecz świeże; to może być jarmuż, rzodkiewka, szczypiorek, kilka plasterków ogórka.
Karolina Kasperek