Przepis na bób pieczony w mięcie
Składniki: 500 g bobu, sól, pieprz, chili, papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka cukru, olej, 2 plastry masła, pęczek mięty; do podania twarożek kremowy lub sos czosnkowy.
Wykonanie: Bób obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru – powinien być twardawy. Przelać zimną wodą, a następnie obrać. Obrany bób polać oliwą, posypać przyprawami i dobrze wymieszać.
Na środku ułożyć plasterki masła i zapiekać 20–30 minut w temp. 180°C, aż się zrumieni. Po wyjęciu posypać posiekanymi listkami mięty. Podawać z twarożkiem lub sosem.
Przepis na sałatkę z bobem i marynowaną cebulą
Składniki na marynowaną cebulę: 1 cebula, 1/3 szklanki gorącej wody, 3 łyżki octu jabłkowego, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka miodu.
Pozostałe składniki: 150 g bobu, świeża bazylia, 1 ser mozzarella, 1 awokado, pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewki, 1 świeży ogórek, 100 g makaronu świderki, 1 ser burrata.
Składniki na sos: 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki/cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w plastry. W gorącej wodzie wymieszać sól, miód, przyprawy, aż składniki się połączą. Zalać cebulę i poczekać, aż zmięknie i ostygnie. Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać zimna wodą i obrać. Pomidorki przekroić na połówki. Awokado pokroić w paski. Rzodkiewkę i ogórka zszatkować na cieniutkie plastry. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Bazylię drobno posiekać.
Na talerzu układać makaron, warzywa, ser, marynowaną cebulę. Na środku ułożyć burratę. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać. Ułożyć listki bazylii.
Przepis na pastę z bobu z sezamem
Składniki: 250 g bobu, 3 łyżki białego sezamu, ok. 50 g wyłuskanych pistacji, 150 g ugotowanej ciecierzycy (może być też
z puszki), oliwa z oliwek, sól, pieprz, kmin rzymski, sok z ½ limonki, 2 ząbki czosnku, świeże zioła np. pietruszka, tymianek,
oregano, hyzop.
Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Sezam podprażyć na suchej patelni. Do
miski przełożyć bób, sezam, pistacje, sok z limonki, ciecierzycę, czosnek, przyprawy. Stopniowo wlewać oliwę i całość ucierać blenderem. Pastę przechowywać do 3 dni w lodówce.