Poznaj nasze 3 propozycje na dania z bobuTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 pomysły na nieoczywiste dania z bobu

20.07.2024., 09:00h
Czy mamy tu jakichś fanów bobu? Jeśli tak, to nasze trzy propozycje na szybkie, zdrowe, a przede wszystkim przepyszne dania z bobu z pewnością przypadną Ci do gustu.

Przepis na bób pieczony w mięcie

Składniki: 500 g bobu, sól, pieprz, chili, papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka cukru, olej, 2 plastry masła, pęczek mięty; do podania twarożek kremowy lub sos czosnkowy.

Wykonanie: Bób obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru – powinien być twardawy. Przelać zimną wodą, a następnie obrać. Obrany bób polać oliwą, posypać przyprawami i dobrze wymieszać.

Na środku ułożyć plasterki masła i zapiekać 20–30 minut w temp. 180°C, aż się zrumieni. Po wyjęciu posypać posiekanymi listkami mięty. Podawać z twarożkiem lub sosem.

image
Bób pieczony w mięcie
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na sałatkę z bobem i marynowaną cebulą

Składniki na marynowaną cebulę: 1 cebula, 1/3 szklanki gorącej wody, 3 łyżki octu jabłkowego, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka miodu.

Pozostałe składniki: 150 g bobu, świeża bazylia, 1 ser mozzarella, 1 awokado, pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewki, 1 świeży ogórek, 100 g makaronu świderki, 1 ser burrata.

Składniki na sos: 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki/cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w plastry. W gorącej wodzie wymieszać sól, miód, przyprawy, aż składniki się połączą. Zalać cebulę i poczekać, aż zmięknie i ostygnie. Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać zimna wodą i obrać. Pomidorki przekroić na połówki. Awokado pokroić w paski. Rzodkiewkę i ogórka zszatkować na cieniutkie plastry. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Bazylię drobno posiekać.

Na talerzu układać makaron, warzywa, ser, marynowaną cebulę. Na środku ułożyć burratę. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać. Ułożyć listki bazylii.

image
Sałatka z bobem i marynowaną cebulą
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na pastę z bobu z sezamem

Składniki: 250 g bobu, 3 łyżki białego sezamu, ok. 50 g wyłuskanych pistacji, 150 g ugotowanej ciecierzycy (może być też

z puszki), oliwa z oliwek, sól, pieprz, kmin rzymski, sok z ½ limonki, 2 ząbki czosnku, świeże zioła np. pietruszka, tymianek,

oregano, hyzop.

Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Sezam podprażyć na suchej patelni. Do

miski przełożyć bób, sezam, pistacje, sok z limonki, ciecierzycę, czosnek, przyprawy. Stopniowo wlewać oliwę i całość ucierać blenderem. Pastę przechowywać do 3 dni w lodówce.

image
Pasta z bobu z sezamem
FOTO: Mariusz Kosmala

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. wrzesień 2024 18:02