Jaka moc drzemie w żółtku?
Jedzenie białka i żółtka razem w całym jajku zapewnia odpowiednią równowagę białka, tłuszczu i kalorii. Ta kombinacja pozwala łatwiej odczuć sytość. Jednak badania wskazują, że większość składników odżywczych w jajku znajduje się w żółtku, choć rozkład protein jest równomierny w całym jajku. Żółtko może wiele i potwierdzają to badania?
Sprawia, że maleje ryzyko zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Korzyść ta może wynikać z obecności białek żółtka jaja, takich jak na przykład foswityna, które mogą zmniejszać liczbę związków powodujących stany zapalne w organizmie. Żółtko to wzmocniony układ odpornościowy. W błonie żółtka jaja znajdują się pewne związki zwane siarczanowanymi glikopeptydami. Mogą one stymulować produkcję makrofagów, czyli komórek układu odpornościowego chroniących organizm przed chorobami i infekcjami.
Jesz żółtko? Niewykluczone, że możesz liczyć na niższe ciśnienie krwi. Naukowcy zauważyli, że żółtko jaja zawiera kilka związków zwanych peptydami, które znacznie obniżają ciśnienie krwi u szczurów. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z żółtkiem zmniejszasz ryzyko problemów ze wzrokiem. Żółtka są znaczącym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te karotenoidy mogą chronić przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej – dwoma częstymi problemami oczu, które często rozwijają się po 55. roku życia.
Majonez wcale nie taki zły dla zdrowia
Majonez jest często uważany za niezdrowy. Niektórzy unikają go z obawy, że niewłaściwie przechowywany może stać się siedliskiem bakterii. Jednak przy starannym wyborze, właściwym przygotowaniu i przechowywaniu oraz umiarkowanym stosowaniu majonez może być zdrowym dodatkiem do diety niskowęglowodanowej.
Majonez to mieszanka różnych składników – jest połączeniem oleju, żółtka jaja, kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu) i często odrobiny musztardy. Co mówi o nim nauka?
Majonez – robiony z dobrych żółtek i dobrego oleju – może mieć właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę E, która poprawia kondycję serca, i witaminę K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi. Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią mózg, serce i zapewniają zdrowie skórze.
Jest to produkt o wysokiej kaloryczności – zawiera 100 kalorii na łyżkę stołową. Wybierając majonez, należy więc pamiętać o celach żywieniowych. Jeśli jesteś na diecie niskotłuszczowej lub niskokalorycznej, warto kontrolować porcje i odmierzać ilość. W przypadku osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketogennej majonez może być spożywany w bardziej liberalny sposób.
Chociaż majonez składa się prawie w całości z tłuszczu, zawiera głównie tłuszcze nienasycone, które są zdrowsze. Chociaż majonez o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniej kalorii i mniej tłuszczu niż zwykły majonez, tłuszcz często zastępuje się skrobią lub cukrem, aby poprawić konsystencję i smak. Jeśli zwracasz uwagę na węglowodany lub cukier w swojej diecie, zanim zdecydujesz się na odpowiedni dla siebie rodzaj majonezu, sprawdź etykietę wartości odżywczych i listę składników.
Twaróg jednym z najzdrowszych serów
Wielkanoc twarogiem stoi. Zjemy go w dużych ilościach w sernikach, seromakach, paschach. Jeśli tylko nie mamy jelit wrażliwych na nabiał, twaróg – o ile nie będzie bardzo słodki – przysłuży się zdrowiu.
Twaróg ma małą zawartość kalorii, a jednocześnie dostarcza białka i niezbędnych składników odżywczych, co czyni go jednym z najzdrowszych serów. Stugramowa porcja (niecałe pół szklanki) niskotłuszczowego (2%) twarogu zapewnia 84 kalorie, 2,3 g tłuszczu, 11 g białka i 4,1 g cukrów.
Twaróg dostarczy też wapnia, fosforu, potasu, selenu i sodu. Wesprze utratę zbędnych kilogramów. W jaki sposób? Ma dużo białka, a badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa pomaga ograniczyć apetyt i regulować hormony związane z apetytem, trawieniem i wydzielaniem insuliny. Zawiera wapń, a jego zwiększenie ilości w diecie może pomóc w utracie wagi w połączeniu z dietą o ograniczonej kaloryczności.
Twaróg jest bogaty w białko zwane kazeiną. To kompletne białko dostarczające niezbędnych aminokwasów, czyli wszystkich elementów budulcowych białka potrzebnych organizmowi. Aminokwasy wpływają na apetyt, produkcję energii, układ odpornościowy, nastrój, wzrost mięśni i sen. Twaróg ma małą zawartość węglowodanów, co czyni go świetną opcją dla każdego, kto monitoruje stężenie cukru we krwi. Wolno trawiona kazeina w twarogu pomaga również zapobiegać skokom cukru. Białko o powolnym uwalnianiu zawarte w twarogu jest również ważne dla tkanki mięśniowej i pomaga mięśniom w regeneracji po treningu – dostarcza komórkom aminokwasy stale przez dłuższy czas, co pomaga mięśniom regenerować się, zamiast rozpadać.
Wanilia działa preciwko opornym bakteriom
Czy na używanym do wypieków ekstrakcie z wanilii też może skorzystać nasze zdrowie? Może. W badaniu in vitro wanilina spowalniała wzrost kilku bakterii, w tym Escherichia coli i Listerii. Co ciekawe, wanilina zwiększyła działanie antybiotyków, dzięki czemu działała lepiej przeciwko opornym bakteriom.
Wanilinę i jej zapach badano pod kątem ich wpływu na nastrój. Badanie przeprowadzone na 25 osobach dorosłych wykazało, że wanilina wywołuje więcej pozytywnych emocji niż powietrze w pomieszczeniu i inne zapachy. Naukowcy doszli do wniosku, że wanilinę należy badać dalej, ponieważ może ona zmieniać nastrój. To wyjaśnia, dlaczego wanilia jest często stosowana w aromaterapii. W badaniach na zwierzętach wykazywała działanie przeciwdepresyjne i zmniejszające stężenie glukozy i cholesterolu. Jest też silnym antyoksydantem i sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach.
Karolina Kasperek