Dlaczego warto sięgnąć po maślankę?
Hodowcy bydła mlecznego używają maślanki od wieków i jest ona do dziś uważana za zdrowy, użyteczny produkt uboczny. Maślanka jest doskonałym źródłem białka, którego organizm potrzebuje do budowy mięśni, skóry i kości. Większość maślanek na rynku jest również wzbogacona o dodatkowe witaminy i minerały, takie jak: witamina A i D, wapń, potas, fosfor, ryboflawina, probiotyki, zapewniając doskonałe korzyści zdrowotne.
Witamina A jest kluczowa dla utrzymania siatkówki w dobrej kondycji, wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje zdrowe płuca, serce i nerki. Maślanka zapewnia kilka innych znaczących korzyści zdrowotnych. Zawarta w niej ryboflawina (witamina z grupy B), jest niezbędna dla systemów produkcji energii w organizmie. Pomaga również regulować aminokwasy w organizmie, które tworzą białka. Maślanka jest dobrą opcją dla osób z nietolerancją laktozy. Jest ona bowiem łatwiej trawiona niż standardowe mleko.
Jak wytwarzana jest maślanka?
Proces wytwarzania maślanki polega na dodaniu bakterii, które rozkładają i trawią laktozę w mleku i przekształcają ją w kwas mlekowy, obniżając całkowitą ilość laktozy. Maślanka może przyczynić się do zdrowia jelit, które wypełnione są bakteriami pomagającymi trawić pokarm. Czasami po zażyciu antybiotyków lub chorobie żołądka liczba „dobrych” bakterii w jelitach staje się niższa niż powinna. Probiotyki pomagają poprawić zdrowie układu pokarmowego poprzez ponowne zasiedlenie żołądka pożądanymi bakteriami.
Maślanka jest doskonałym źródłem wapnia. Kości, zęby i krew zawierają znaczne ilości wapnia, co czyni go najczęstszym minerałem w ciele. Badania wykazały też, że niewielka ilość maślanki każdego dnia może pomóc obniżyć cholesterol i trójglicerydy u osób z wysokim ich poziomem Wysoki poziom cholesterolu to większe ryzyko chorób serca i udaru. I na koniec wartość pokarmowa – 100 gramów maślanki zawiera: 45 kalorii, 3,4 grama białka, 1,5 grama tłuszczu, 4,5 grama węglowodanów.