Mleko uznawane jest za niemal idealny napój regeneracyjny dla sportowców. To za sprawą proporcji składników odżywczychfreepik
StoryEditorZdrowa dieta

Polskie mleko nie tylko dla wyczynowców

23.03.2025., 14:00h

– Włączenie polskich produktów mlecznych do diety osób aktywnych fizycznie to świetne rozwiązanie. Kefir, skyr, jogurt, twaróg czy żółty ser dostarczają białka niezbędnego do regeneracji mięśni i są naturalnym sposobem na uzupełnienie diety o wartościowe składniki odżywcze – mówi Arkadiusz Pisarek, prezes zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew., organizator kampanii „Polskie produkty mleczne królują na stole”.

Osoby aktywne fizycznie powinny regularnie spożywać produkty mleczne. Pozwolą one na szybszą regenerację i zbudowanie masy mięśniowej

Białko nie tylko pozwala na szybką regenerację mięśni po treningu, ale potrzebne jest do budowy nowych włókien mięś­niowych. To pochodzące z produktów mlecznych jest dobrze przyswajalne, wysokowartościowe i dostarcza niezbędnych organizmowi aminokwasów, w tym 11 egzogennych, czyli tych, których nie wyprodukuje nasz organizm.

W przeciwieństwie do tradycyjnych napojów dla sportowców, mleko jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka o dużym stężeniu aminokwasów rozgałęzionych (takich jak leucyna), które wspomagają syntezę białek mięśniowych. Stosunek kazeiny do białek serwatkowych w mleku wynoszący 3:1 jest idealny, ponieważ ułatwia wolniejsze trawienie i wchłanianie, co prowadzi do trwałego zwiększenia stężenia aminokwasów, czyli budulca służącego naprawie mięśni.

Regularne spożywanie produktów mlecznych dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, które jest kluczowe dla regeneracji i budowy mięśni u osób aktywnych fizycznie – podkreśla dr n. med. Witold Klemarczyk z Fundacji Instytutu Matki i Dziecka – patrona kampanii.

image
Polskie mleko i i jego przetwory to niezbędne produkty na stole sportowca i każdego, kto uprawia aktywność fizyczną
FOTO: freepik

Dlaczego wapń jest niezbędny w diecie każdego sportowca?

U osób aktywnych fizycznie ogromne znaczenie ma też wapń, który sprzyja zdrowiu zębów i kości, ale zależą od niego również prawidłowe krzepnięcie krwi, metabolizm, właściwe przekaźnictwo nerwowe i działanie enzymów trawiennych. Bez wapnia nie ma prawidłowej pracy mięśni, dlatego jest nieoceniony w diecie sportowców wytrzymałościowych i siłowych.

Polskie produkty mleczne, jak skyr, kefir czy jogurt naturalny, dostarczą łatwo przyswajalnego wapnia, ale najlepszym jego źródłem są sery dojrzewające, czyli tzw. żółte.

Ser żółty to jeden z produktów, który idealnie wpasowuje się w dietę osób aktywnych fizycznie. Jest sycący, a jednocześ­nie bogaty w białko, wapń i witaminy, które wspierają zdrowie i wytrzymałość organizmu – dodaje Arkadiusz Pisarek, prezes KZSM.

Badania dowodzą, że pakiet składników odżywczych mleka sprawia, że ​​jest ono idealnym wyborem jako napój regeneracyjny dla sportowców, czyli zapewnia nawodnienie, uzupełnienie energii i regenerację mięśni. Mleko zawiera energię w postaci węglowodanów (tj. laktozy), które pomagają uzupełnić zapasy glikogenu w mięś­niach. Połączenie dużej zawartości wody w mleku z elektrolitami, takimi jak wapń, potas i sód, pomaga uzupełnić płyny i elektrolity utracone w wyniku pocenia się podczas ćwiczeń.

Mleko jako napój regeneracyjny: idealne po treningu​

Oprócz wymienionych składników zawierają też cenną witaminę B12, od której zależą metabolizm energetyczny, dobre funkcjonowanie układu nerwowego i produkcja czerwonych krwinek. Nie chcesz czuć znużenia ani szybko się męczyć? Potrzebujesz witaminy B12, najlepiej tej z żółtego sera.

image
Mleko uznawane jest za niemal idealny napój regeneracyjny dla sportowców, a to za sprawą proporcji składników odżywczych
FOTO: freepik

Nieoceniona rolę w diecie sportowców odgrywają fermentowane produkty mleczne, które świetnie nadają się na przekąskę po treningu. Królem jest tu skyr, który zawiera mało tłuszczu i dużo białka, co czyni go doskonałą przekąską na wieczór.

Kefir lub jogurt mogą też być bazą energetycznego koktajlu, który możemy sporządzić z dodatkiem owoców, orzechów, szpinaku i miodu i który z powodzeniem można pić i przed treningiem, i po nim.

Kampania "Polskie Produkty Mleczne królują na stole" - postaw na jakość​ produktów

Dlaczego warto sięgnąć po to, co polskie? Pamiętajmy, że jakość produktów, które spożywamy, ma znaczenie dla efektów treningowych i ogólnego samopoczucia. Wybierając polskie produkty mleczne, sięgamy po sprawdzone składniki diety mające dużą wartość odżywczą.

Kampania „Polskie produkty mleczne królują na stole” przypomina, że polskie mleczarstwo dostarcza produkty, które nie tylko smakują, ale i pomagają osiągać lepsze wyniki sportowe.

Polskie produkty mleczne to nie tylko tradycja, ale także nowo­czesność i wsparcie dla osób aktywnych fizycznie. Wysoka jakość naszych wyrobów sprawia, że są one chętnie wybierane przez sportowców dbających o zdrową i zbilansowaną dietę – podkreśla Wiesław Żebrowski, zastępca prezesa zarządu KZSM.

Artykuł powstał w ramach kampanii medialnej mleka i jego przetworów pt.,,Polskie Produkty Mleczne królują na stole”, której organizatorem jest KZSM Zw. Rew.

Karolina Kasperek

Warszawa
15°C
Słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
18°C
5°C
czw.
wi_00
12°C
1°C
pt.
wi_00
16°C
5°C
sob.
wi_00
16°C
7°C
niedz.
wi_00
12°C
6°C
23. marzec 2025 14:02