
Osoby aktywne fizycznie powinny regularnie spożywać produkty mleczne. Pozwolą one na szybszą regenerację i zbudowanie masy mięśniowej
Białko nie tylko pozwala na szybką regenerację mięśni po treningu, ale potrzebne jest do budowy nowych włókien mięśniowych. To pochodzące z produktów mlecznych jest dobrze przyswajalne, wysokowartościowe i dostarcza niezbędnych organizmowi aminokwasów, w tym 11 egzogennych, czyli tych, których nie wyprodukuje nasz organizm.
W przeciwieństwie do tradycyjnych napojów dla sportowców, mleko jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka o dużym stężeniu aminokwasów rozgałęzionych (takich jak leucyna), które wspomagają syntezę białek mięśniowych. Stosunek kazeiny do białek serwatkowych w mleku wynoszący 3:1 jest idealny, ponieważ ułatwia wolniejsze trawienie i wchłanianie, co prowadzi do trwałego zwiększenia stężenia aminokwasów, czyli budulca służącego naprawie mięśni.
– Regularne spożywanie produktów mlecznych dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, które jest kluczowe dla regeneracji i budowy mięśni u osób aktywnych fizycznie – podkreśla dr n. med. Witold Klemarczyk z Fundacji Instytutu Matki i Dziecka – patrona kampanii.
Dlaczego wapń jest niezbędny w diecie każdego sportowca?
U osób aktywnych fizycznie ogromne znaczenie ma też wapń, który sprzyja zdrowiu zębów i kości, ale zależą od niego również prawidłowe krzepnięcie krwi, metabolizm, właściwe przekaźnictwo nerwowe i działanie enzymów trawiennych. Bez wapnia nie ma prawidłowej pracy mięśni, dlatego jest nieoceniony w diecie sportowców wytrzymałościowych i siłowych.
Polskie produkty mleczne, jak skyr, kefir czy jogurt naturalny, dostarczą łatwo przyswajalnego wapnia, ale najlepszym jego źródłem są sery dojrzewające, czyli tzw. żółte.
– Ser żółty to jeden z produktów, który idealnie wpasowuje się w dietę osób aktywnych fizycznie. Jest sycący, a jednocześnie bogaty w białko, wapń i witaminy, które wspierają zdrowie i wytrzymałość organizmu – dodaje Arkadiusz Pisarek, prezes KZSM.
Badania dowodzą, że pakiet składników odżywczych mleka sprawia, że jest ono idealnym wyborem jako napój regeneracyjny dla sportowców, czyli zapewnia nawodnienie, uzupełnienie energii i regenerację mięśni. Mleko zawiera energię w postaci węglowodanów (tj. laktozy), które pomagają uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach. Połączenie dużej zawartości wody w mleku z elektrolitami, takimi jak wapń, potas i sód, pomaga uzupełnić płyny i elektrolity utracone w wyniku pocenia się podczas ćwiczeń.
Mleko jako napój regeneracyjny: idealne po treningu
Oprócz wymienionych składników zawierają też cenną witaminę B12, od której zależą metabolizm energetyczny, dobre funkcjonowanie układu nerwowego i produkcja czerwonych krwinek. Nie chcesz czuć znużenia ani szybko się męczyć? Potrzebujesz witaminy B12, najlepiej tej z żółtego sera.
Nieoceniona rolę w diecie sportowców odgrywają fermentowane produkty mleczne, które świetnie nadają się na przekąskę po treningu. Królem jest tu skyr, który zawiera mało tłuszczu i dużo białka, co czyni go doskonałą przekąską na wieczór.
Kefir lub jogurt mogą też być bazą energetycznego koktajlu, który możemy sporządzić z dodatkiem owoców, orzechów, szpinaku i miodu i który z powodzeniem można pić i przed treningiem, i po nim.
Kampania "Polskie Produkty Mleczne królują na stole" - postaw na jakość produktów
Dlaczego warto sięgnąć po to, co polskie? Pamiętajmy, że jakość produktów, które spożywamy, ma znaczenie dla efektów treningowych i ogólnego samopoczucia. Wybierając polskie produkty mleczne, sięgamy po sprawdzone składniki diety mające dużą wartość odżywczą.
Kampania „Polskie produkty mleczne królują na stole” przypomina, że polskie mleczarstwo dostarcza produkty, które nie tylko smakują, ale i pomagają osiągać lepsze wyniki sportowe.
– Polskie produkty mleczne to nie tylko tradycja, ale także nowoczesność i wsparcie dla osób aktywnych fizycznie. Wysoka jakość naszych wyrobów sprawia, że są one chętnie wybierane przez sportowców dbających o zdrową i zbilansowaną dietę – podkreśla Wiesław Żebrowski, zastępca prezesa zarządu KZSM.
Artykuł powstał w ramach kampanii medialnej mleka i jego przetworów pt.,,Polskie Produkty Mleczne królują na stole”, której organizatorem jest KZSM Zw. Rew.
Karolina Kasperek