Jak spożycie produktów mlecznych wpływa na starzenie się mózgu? Naukowcy się temu przyjrzeli
Badanie opublikowane w Nutrients (recenzowane czasopismo naukowe) sprawdzało, jak spożycie produktów mlecznych, w szczególności sera, wpływa na funkcje poznawcze u osób starszych. W badaniu wzięły udział 1503 osoby dorosłe w wieku powyżej 65 lat. Naukowcy uzyskali dane w drodze bezpośrednich wywiadów i testów umiejętności. Testy badały orientację, uwagę, pamięć, język i umiejętności wzrokowo-przestrzenne. Uczestników pytano także o nawyki żywieniowe i około 80% osób włączało do swojej diety sery codziennie (27,6%), raz na dwa dni (23,7%) lub raz lub dwa razy w tygodniu (29,7%).
Spożycie mleka i jego przetworów znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju demencji w chorobie Alzheimera
Ci, którzy włączali ser do diety mieli lepszy poziom funkcji poznawczych. Gdy badacze przeanalizowali związek między spożyciem mleka i jego przetworów a demencją, odkryli, że spożycie mleka i przetworów mlecznych znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju demencji w chorobie Alzheimera. Nie obserwuje się tego jednak w przypadku otępienia naczyniopochodnego. Naukowcy odkryli również, że osoby jedzące ser miały nieco niższe BMI, czyli indeks masy ciała, ciśnienie krwi, szybciej chodziły i miały bardziej zróżnicowaną dietę. Z drugiej strony mieli również wyższy poziom cholesterolu i stężenie cukru we krwi.
Ser zawiera związki kluczowe dla neuroprzekaźników w mózgu
Mózg rozwija się dzięki zbilansowanej diecie bogatej w niezbędne składniki odżywcze, jak mówi dr Patrick Porter, ekspert w dziedzinie neurologii.
– Sery i produkty mleczne zawierają określone składniki odżywcze, takie jak cholina i aminokwasy, które są kluczowymi elementami budulcowymi neuroprzekaźników – substancji chemicznych umożliwiających komunikację między komórkami nerwowymi, niezbędnych dla funkcji poznawczych, takich jak pamięć, skupienie i podejmowanie decyzji – mówi profesor. – Obecność witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3 w serze pomaga również w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego, który jest podstawą funkcji poznawczych – dodaje.
– Chociaż nie wiemy, czy pomaga właśnie nabiał, wiemy, że może być częścią diety zdrowej dla mózgu – mówi Maggie Moon, ekspertka w zakresie żywienia i autorka bestsellera "The MIND Diet". Tak zwana dieta DASH, która obejmuje niskotłuszczowy i beztłuszczowy nabiał, taki jak jogurt, duże spożycie produktów pełnoziarnistych i ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i cukru, wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka demencji alzheimerowskiej, choć w mniejszym stopniu niż diety śródziemnomorskie i MIND, czyli stawiająca głównie na produkty roślinne i ograniczająca spożycie tych pochodzenia zwierzęcego.
Jedz nabiał i ćwicz
– Ser oferuje korzyści nie tylko dla mózgu. Jeśli chodzi o zdrowie serca, ogólnie myślimy o serze jako o źródle tłuszczów nasyconych, zwiększających poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, który jest powiązany z chorobami układu krążenia, a tym samym, potencjalnie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – mówi Dale Bredesen, badacz neurologii i ekspert w dziedzinie chorób neurodegeneracyjnych. – Jednak ostatnie badanie wykazało, że spożycie sera w rzeczywistości wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia, niewydolności serca, nadciśnienia, udaru i cukrzycy – dodaje.
Badania pokazują, że dieta MIND i jej diety składowe, dieta śródziemnomorska i dieta DASH to idealne wzorce żywieniowe dla zdrowia mózgu. Wszystkie te wzorce odżywiania opierają się głównie na roślinach, które dostarczają przeciwutleniaczy i składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym, dzięki którym neurony dobrze się rozwijają. Jednak zdrowie mózgu zależy nie tylko od poszczególnych pokarmów. Chodzi o wzorzec dietetyczny. Choć dieta śródziemnomorska jest często reklamowana ze względu na jej korzyści dla funkcji poznawczych, ważne jest, aby wziąć pod uwagę ochronne działanie diety bogatej w różnorodne składniki odżywcze. Dieta skoncentrowana na polifenolach, niezbędnych kwasach tłuszczowych i przeciwutleniaczach może pomóc w stworzeniu środowiska dla mózgu, które sprzyja jego wzrostowi, naprawie i efektywnej komunikacji między neuronami.
W tym badaniu lepsze funkcje poznawcze powiązano z bardziej zróżnicowaną dietą, zawierającą szeroką gamę naturalnych produktów spożywczych, w tym sery.
Wyniki wspomnianych badań są ważne, ponieważ różnią się od wielu dotychczasowych w przypadku spożycia tłuszczów nasyconych i samego nabiału (który często okazuje się mieć działanie prozapalne). Należy jednak pamiętać, że to badanie dotyczy korelacji, a niekoniecznie związku przyczynowego, dlatego ważne będą badania uzupełniające.