Jajka to produkt, którym żywić się mogą także twoje włosy
Białko i żółtko mają właściwości, dzięki którym włosy stają się lśniące i zdrowe. Żółtka jaj są wprost nafaszerowane witaminami A, D, E i K, a także kwasem foliowym i lecytyną. Jajka zawierają również ponad 8 g protein (białka), z czego połowa znajduje się w białku jaja, a połowa w żółtku. Białka jaj są źródłem selenu, wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Dostarczają miedzi, cynku, żelaza i wszelkiego rodzaju kochanych przez włosy witamin z grupy B, zapewniających im elastyczność i siłę, w tym witamin: B1, B2, B5 i B7. Witamina B7 jest szczególnie korzystna dla wzrostu włosów, a jeśli wybierzesz jaja od zwierząt karmionych trawą lub z wolnego wybiegu, otrzymasz w jaju również kwasy tłuszczowe omega-3. W jednej małej owalnej skorupce znajduje się ponad 20 niezbędnych składników odżywczych stworzonych specjalnie dla zdrowych włosów.
Jaja nawilżają włosy
Naturalne tłuszcze zawarte w żółtkach zapewniają nawilżenie bez użycia sztucznych składników. Białka jaj zawierają enzymy, które pochłaniają bakterie, utrzymują skórę głowy w czystości oraz usuwają nadmiar sebum. Stosowanie jajecznych maseczek na włosy zależy od ich rodzaju. Użyj zmieszanych białek i żółtek do włosów normalnych, a przy włosach przetłuszczających się nałóż białka na skórę głowy, a żółtko na końcówki włosów.
Jajka wzmacniają białka we włosach
Jajka świetnie nadają się również do wzmacniania białka we włosach. Całe nasze ciało składa się z białka, a włosy składają się z jednego z białek – keratyny. Białko, które spożywamy, rozkładane jest na aminokwasy, które następnie przekształcane są w białka. Mieszki włosowe wytwarzają keratynę, która inicjuje wzrost włosów, dlatego białko jest bardzo ważne dla zdrowych, żywych włosów. Maska jajeczna 1–3 razy w tygodniu i dieta bogata w jajka zapewnią nam piękne, zdrowe włosy.
Karolina Kasperek