Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 33/2022 na str. 67. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Potas wspomaga kontrolowanie poziomu soli w organiźmie
W potas bogate są banany, ziemniaki, awokado czy łosoś. Wiemy, że potas w nich zawarty pomaga zredukować negatywne efekty, jakie dają nadmierne ilości soli w diecie. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Wśród bogatych w potas produktów są też orzechy, fasola, ryby i nabiał.
– Powszechnie wiadomo, że duże spożycie soli wiąże się z podwyższonym ciśnieniem krwi, a co za tym idzie – wyższym ryzykiem zawałów serca i udarów. Zalecenia dietetyczne zwykle koncentrują się na ograniczeniu spożycia soli, ale to dziś bardzo trudne, ponieważ jest jej bardzo dużo w konsumowanej powszechnie wysoko przetworzonej żywności. Tym, co pomaga sprawnie wydalać nadmiar soli z moczem, jest potas. Potas w diecie w naszym badaniu okazał się wyjątkowo zbawienny dla kobiet – powiedział prof. Liffert Vogt, specjalista nefrologii i fizjologii nerek z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Amsterdamie w Holandii.
- Żeby zadbać o potas w diecie, warto włączyć do niej banany
Więcej potasu w diecie, to niższe ciśnienie
Badaniami objęto 25 tys. brytyjskich kobiet i mężczyzn w wieku 40–79 lat. Byli pierwotnie grupą badaną w latach 1993–1997. Wypełniali wtedy kwestionariusze na temat nawyków żywieniowych. Badano im też ciśnienie i pobierano do badań próbki moczu. Stężenia potasu i sodu w moczu były później podstawą do konkretnych zaleceń dietetycznych. Po latach, kiedy wrócono do badanych, naukowcy stwierdzili, że kiedy w diecie kobiet wzrastała ilość potasu, ciśnienie utrzymywało się na niskich poziomach. U tych, które spożywały mało potasu, było wyższe. Zauważono też, że każdy 1 g potasu więcej w diecie kobiet przekładał się na 2,4 mm Hg mniej w pomiarze ciśnienia tętniczego. Takiego związku pomiędzy spożyciem potasu a wartością ciśnienia nie zauważono w ogóle u mężczyzn.
Potas o 13 proc. zmniejsza zagrożenie chorób serca
Uczestnicy byli badani średnio po 19,5 roku. W tym czasie 55% badanych było hospitalizowanych albo umarło z powodu chorób serca. Po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, zażywanie leków zmniejszających stężenie lipidów (tłuszczów) we krwi, cukrzyca i wcześniejsze zawały czy udary, naukowcy zaobserwowali, że osoby z najwyższym spożyciem potasu w diecie obciążone były średnio o 13% mniejszym ryzykiem chorób serca niż te, które spożywały najmniejsze ilości tego pierwiastka. Średnio dla mężczyzn większe spożycie potasu oznaczało o 7% niższe ryzyko epizodów sercowo-naczyniowych, dla kobiet zaś – 11%. Ilość soli w diecie nie miała wpływu na takie korzystne działanie potasu. Wyniki opublikowano 22 lipca w „European Heart Journal” – wiodącym czasopiśmie kardiologicznym o zasięgu międzynarodowym.
– Rezultaty wskazują na to, że potas pomaga zachowywać zdrowe serce, ale jest dużo bardziej dobroczynny dla kobiet. Związek pomiędzy spożyciem potasu a epizodami sercowo-naczyniowymi był też niezależny od spożycia soli. A to oznacza, że potas ma jeszcze jakieś inne sposoby na chronienie serca niż tylko zmniejszanie stężenia sodu w organizmie poprzez wspomaganie jego wydalania z moczem – powiedział prof. Vogt.
Jedz nieprzetworzone!
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje dorosłym spożywanie dziennie przynajmniej 3,5 g potasu i nie więcej niż 2 g chlorku sodu, co oznacza mniej więcej 5 g soli (1 płaska łyżeczka).
Jeden średni banan zawiera około 375 mg potasu, 150-gramowa porcja łososia – 780 mg, 150 g ziemniaków – 500 mg, szklanka mleka – 375 mg, a średni pomidor – 237 mg. Ważniejsze niż ograniczane soli w diecie jest dbanie o to, by było w niej dużo potasu. I bezwzględnie powinniśmy ograniczać żywność wysoko przetworzoną na rzecz świeżej, ponieważ ta druga zawiera mało soli, a sporo potasu.
- Ziemniaki to jedno z najlepszych źródeł potasu w naszej szerokości geograficznej
fot. pixabay