Wykonanie:
Na zupę obrać ziemniaki i dynię ze skórki (nie dotyczy dyni hokkaido), pokroić na kawałki, część dyni odłożyć do udekorowania potrawy. Cebulę obrać ze skórki i drobno pokroić. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i imbir.
Zredukować nieco temperaturę i podsmażyć, aż składniki zaczną wydzielać przyjemny aromat, a cebula będzie prawie miękka. Dodać ziemniaki i dynię. Całość doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i zalać gorącym wywarem z warzyw. Gotować pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksować, dolać mleko i śmietanę.
Doprawić do smaku. Pozostałą dynię pokroić w cienkie słupki lub paski, dodać do zupy, wierzch udekorować zieloną pietruszką.