StoryEditorPrzepisy

Zupa krem z selera i batata

27.02.2018., 13:02h
Składniki: 2  korzenie selera, 1 batat, 2 l bulionu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki masła klarowanego; 2 garści orzechów włoskich, 2 bułki, masło klarowane, zioła prowansalskie.
Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać przyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać łyżkę cukru, odrobinę soli i skarmelizować. Dodać starty na tarce korzeń selera, podsmażyć. Usmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojonego batata, bulion i gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut.





Dodać przyprawy i utrzeć blenderem. Bułki pokroić na kromki, podsmażyć na maśle klarowanym i posypać ziołami prowansalskimi. Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na suchej patelni. Krem podawać posypany orzechami oraz z grzankami.

Przepisy i zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warszawa
7°C
Zachmurzenie duże
wi_00
śr.
wi_00
17°C
5°C
czw.
wi_00
12°C
1°C
pt.
wi_00
16°C
5°C
sob.
wi_00
16°C
7°C
niedz.
wi_00
12°C
6°C
21. marzec 2025 16:01