Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać przyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać łyżkę cukru, odrobinę soli i skarmelizować. Dodać starty na tarce korzeń selera, podsmażyć. Usmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojonego batata, bulion i gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut.
Dodać przyprawy i utrzeć blenderem. Bułki pokroić na kromki, podsmażyć na maśle klarowanym i posypać ziołami prowansalskimi. Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na suchej patelni. Krem podawać posypany orzechami oraz z grzankami.
Przepisy i zdjęcia wykonała Katarzyna KosmalaDodać przyprawy i utrzeć blenderem. Bułki pokroić na kromki, podsmażyć na maśle klarowanym i posypać ziołami prowansalskimi. Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na suchej patelni. Krem podawać posypany orzechami oraz z grzankami.