Wykonanie: Migdały ucieramy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Zalewamy połową mleka, dodajemy cynamon i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Ryż płuczemy, zalewamy resztą mleka i gotujemy na małym ogniu prawie do miękkości. Jeśli będzie za gęsty, dodajemy jeszcze mleka. Ryż łączymy z ugotowanymi migdałami. Dodajemy olejek, skórkę i żurawinę lub rodzynki (kilka zostawiamy do dekoracji). Gotujemy 5 min. Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Podajemy na ciepło lub zimno.
Przepis nadesłała: Alicja Giesman (Chytra)
Składniki: 20 dag białego ryżu, 15 dag obranych i drobno posiekanych migdałów, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 litry mleka, 10 dag suszonej żurawiny lub rodzynek, 1 łyżeczka drobnostartej skórki z cytryny, 2–3 krople olejkumigdałowego, 1 łyżeczka płatków migdałowych do dekoracji.