StoryEditorWiadomości rolnicze

Zupa po tajsku z pieczoną dynią

15.10.2015., 12:10h
Składniki: 1 kg dyni pomarańczowej, 1 łyżka masła klarowanego, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 1 l bulionu drobiowego, 400 ml mleka kokosowego, 1 mała chilli, czerwona lub zielona, sól, pieprz, 2–3 łyżki soku z limonki, świeża kolendra, korzeń imbiru (3 cm).

Wykonanie: Dynię obieramy i w naczyniu pod przykryciem pieczemy około 30 min. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę bez pestek. Smażymy wszystko około 3 min, cały czas mieszając. Przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy upieczoną dynię, gotujemy 10 min. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę. Doprawiamy, ucieramy blenderem.

Warszawa
8°C
Zachmurzenie duże
wi_00
sob.
wi_00
10°C
-1°C
niedz.
wi_00
5°C
-2°C
pon.
wi_00
7°C
1°C
wt.
wi_00
7°C
-1°C
śr.
wi_00
9°C
3°C
05. kwiecień 2025 08:14