Wykonanie: Dynię obieramy i w naczyniu pod przykryciem pieczemy około 30 min. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę bez pestek. Smażymy wszystko około 3 min, cały czas mieszając. Przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy upieczoną dynię, gotujemy 10 min. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę. Doprawiamy, ucieramy blenderem.
Składniki: 1 kg dyni pomarańczowej, 1 łyżka masła klarowanego, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 1 l bulionu drobiowego, 400 ml mleka kokosowego, 1 mała chilli, czerwona lub zielona, sól, pieprz, 2–3 łyżki soku z limonki, świeża kolendra, korzeń imbiru (3 cm).