Wykonanie: Pomidory kroimy na ćwiartki, zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć. Gotujemy, aż będą rozgotowane i przecieramy je przez sitko. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, kostkę rosołową i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Cebulę podsmażamy wraz z czosnkiem na maśle klarowanym, dodajemy sól i cukier. Do gotującego się wywaru dodajemy przetarte pomidory, podsmażoną cebulę i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy ser mascarpone i całość ucieramy blenderem. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.
Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 6 świeżych pomidorów (albo 2 puszki), 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, kostka rosołowa, kawałek selera, pietruszka, marchewka, por, 1 łyżka masła klarowanego albo oleju, 1 ser mascarpone (250 g).