Ogród – co siejemy w lipcu i na jakie szkodniki musimy uważać?
Pierwsze dwa dni przeznaczamy na szykowanie zagonków pod nowe zasiewy. Teraz czas na rzepę, rzodkiew, cykorię sałatową, i ostatnie rzuty fasoli szparagowej oraz groszku cukrowego. Połyśnica marchwianka ma chęć na naszą marchew, więc przykryjmy marchewkę cienką agrowłókniną bądź firanką.
Jakie kwiaty siejemy w lipcu?
Kolejne dwa dni po nowiu to czas kwiatów. Wysiejmy nasiona kwiatów dwuletnich, bylin oraz sadźmy flance i krzewy różane, a także hortensje z pojemników. Usuwamy przekwitłe kwiatostany azalii, lilaków i rododendronów. Lilie chronimy przed poskrzypką.
Jakie warzywa można wysiać w lipcu?
W dzień liścia po nowiu zbieramy zioła na susz, na zagonach wysiewamy nadal jesienne sałaty, kapusty pekińskie, przygotowujemy rozsadę kalafiorów i wysiewamy jarmuż. To dobry czas na rabarbar, szparagi, szczaw. W dni owocu można jeszcze wysadzić cukinię, dynię, melony i arbuzy oraz dosiać fasolkę szparagową. Zbieramy porzeczki, maliny i agrest na przetwory.
Co robimy w lipcu w dni korzenia, kwaitu i liścia?
Dni korzenia to siew czarnej rzodkwi, rzepy i cykorii, którą przeznaczamy do pędzenia. Wysiewamy na poplon biały i żółty nostrzyk, który poprawi strukturę gleby. W dni kwiatu dosadzamy byliny, drzewa ozdobne z kwiatów, dzielimy kępy irysów. Wysiewamy dwuletnie kwiaty i byliny na rozsady, rozpoczynamy też wysadzanie cebul zimowitów i jesiennych krokusów. W dni liścia kontynuujemy wysiew warzyw liściowych, m.in. szczypiorku, kalarepy, sałat i jarmużu. Sadzimy iglaki, ozdobne trawy i drzewa o dekoracyjnych liściach.
Kiedy jest odpowiedni czas na przycięcie drzew owocowych w lipcu?
W dni owocu pamiętajmy o cięciu jabłoni, grusz i winorośli. Dni korzenia przeznaczamy na spulchnianie gleby, zasilanie gnojówkami, przerabianie kompostu.
Jakie prace ogrodowe wykonywać po nowiu w lipcu?
Po pełni robimy porządki na rabatach kwiatowych, usuwamy przekwitłe kwiatostany, przycinamy ostróżki i szałwie, by ponownie zakwitły. Rozpoczynamy okulizację róż, rozsadzamy kosaćce i bylinowe piwonie, a na ziołach obrywamy kwiatostany. Ścinamy i suszymy cząber, tymianek, bazylię, miętę i melisę. Dni owocu to czas zbioru ogórków, wczesnych jabłek i robienia przetworów. Pryskamy pomidory i ogórki przeciw chorobom grzybowym, zasilamy gnojówkami roślinnymi, zwalczamy szkodniki drzew owocowych. W dni korzenia spulchniamy zagonki i rabaty, i niszczymy jaja ślimaków, które te mięczaki składają w glebie.
Czytaj dalej:
Małgorzata Wyrzykowska