Straty nie tylko w świniach, ale i paszach
Chiny w obliczu epidemii afrykańskiego pomoru świń zamierzają wprowadzić szereg środków mających na celu powstrzymanie spadku produkcji trzody chlewnej. Dążą między innymi do zachęcania rolników do koncentracji sektora trzody chlewnej i rezygnacji z chowu w małych gospodarstwach, obecnie uważanych za rezerwuar wirusa i źródło ognisk. To ukierunkowanie na duże nowoczesne gospodarstwa ma zapewnić zwiększenie środków na zabezpieczenie ferm i lepszą bioasekurację. Władze zapowiedziały też bardziej realistyczną politykę dotyczącą rekompensat za ubój chorych zwierząt, pomoc dla dużych gospodarstw w celu ich ponownego zasiedlenia, dotacje na wyposażenie chlewni w systemy do dezynfekcji pojazdów oraz unowocześniene sprzętu w dużych stadach, w szczególności urządzeń do przetwarzania odpadów. Działania mają doprowadzić do zwiększenia pogłowia w małych gospodarstwach w celu skoncentrowania produkcji.
Chiny konsolidują produkcję
Odbudowa chińskich stad będzie powolna i potrwa pewnie lata. Eksperci przewidują spadek produkcji trzody chlewnej o 25–35% tylko w tym roku. W niektórych rejonach straty szacowane są nawet na ponad 50%. Od czasu wykrycia wirusa ASF w sierpniu 2018 roku choroba rozprzestrzeniła się na wszystkie prowincje. Oznacza to zmniejszenie liczby świń w Chinach o 150–200 mln sztuk, co będzie wiązało się również ze znacznym zmniejszeniem zapotrzebowania na surowce paszowe, w tym głównie produkty pochodzenia mlecznego oraz poekstrakcyjną śrutę sojową.
Według Rabobanku, w wyniku szybkiej likwidacji pogłowia trzody chlewnej zużycie pasz dla świń ma spaść o 30% w 2019 roku, a w mniej optymistycznym scenariuszu – nawet o 40%. Zdaniem ekspertów, pogłowie świń będzie się zmniejszać znacznie wolniej w pierwszej połowie 2020 roku, ale mimo wszystko przewidują oni dalszy spadek wykorzystania pasz dla trzody chlewnej o 5%. Jak czytamy w raportach, wykorzystanie śruty sojowej w 2019 roku wyniesie 67 mln ton, co oznacza spadek o 4% rok do roku i równa się 86 mln ton soi przeznaczonej na śrutę. W 2020 roku wykorzystanie śruty sojowej ma być na poziomie 71 mln ton (wzrost o 6% rok do roku).
- W krajach azjatyckich z powodu szybkiego rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń wybijane są miliony świń
Import śruty sojowej przez Chiny spadł w pierwszym kwartale 2019 roku o 14,4% do niespełna 17 mln ton w porównaniu z pierwszym kwartałem 2018 roku. Wartość importu zmalała o ponad 11% do 7,26 mld dolarów. Równolegle ze spadkiem importu surowców paszowych rośnie chiński import wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Stany Zjednoczone są głównym eksporterem wieprzowiny do Chin, jednak obecne cła ograniczają ten handel. Wzrósł natomiast o 44% eksport brazylijskiej wieprzowiny, a głównym miejscem przeznaczenia stały się właśnie Chiny. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. wysłano tam 49,5 tys. ton, czyli 23% całego eksportu tego mięsa.
Dominika Stancelewska
Dominika Stancelewska