Podawanie bardzo dobrej jakości paszy prosiętom od pierwszych dni ich życia ma ogromny wpływ na ich odchów i późniejsze wyniki w tuczu. Aby zwiększyć pobranie mieszanki i uniknąć problemów zdrowotnych, stosuje się różnego rodzaju zabiegi technologiczne podnoszące wartość pokarmową paszy. Wytwórnie pasz poddają w tym celu prestartery i startery dla prosiąt procesowi granulacji. Rolnicy natomiast mogą wykorzystywać zalety ekstruzji przy wytwarzaniu paszy w gospodarstwie, kupując ekstrudowane zboża lub soję. Proces powoduje przede wszystkim poprawę przyswajalności składników, przy jednoczesnym wyeliminowaniu czynników antyżywieniowych.
Do pasz dla prosiąt należy stosować surowce o najwyższej strawności. Niestety, komponenty roślinne stosowane w prestarterach i starterach obniżają strawność mieszanki paszowej, gdyż prosięta są przyzwyczajone do trawienia mleka. Dlatego rolnicy coraz częściej przekonują się do ekstrudowanych surowców paszowych.