Wytwórnia Pasz „Lira” zorganizowała spotkanie dla producentów trzody chlewnej, umożliwiając im jednocześnie zobaczenie nowego zakładu produkcyjnego. Obok dwóch zakładów w Bielewie i Krzywiniu powstał w pełni zautomatyzowany zakład specjalizujący się w produkcji pasz dla prosiąt. Wytwórnia prestarterów Porcus została oddana do użytku w kwietniu br. W nowej mieszalni zainwestowano w najnowocześniejszą technologię. Dozowanie, ważenie i mieszanie komponentów odbywa się w systemie ciągłym na zasadzie grawimetrycznej, czyli każdy składnik kontrolowany jest za pomocą dokładnych wag. Mieszalniki o budowie łopatowej gwarantują dokładność wymieszania dozy 10 g w tonie paszy. Surowce takie jak ziarno soi czy zboża będą poddawane ekstruzji. Proces przebiega w wysokiej temperaturze i przy zastosowaniu wysokiego ciśnienia, co inaktywuje związki antyżywieniowe i zwiększa przyswajalność składników.
– Dzięki procesowi ekstruzji podnosimy strawność, smakowitość i wartość pokarmową surowców paszowych wykorzystywanych w żywieniu młodych zwierząt, których przewód pokarmowy jest słabiej rozwinięty. Zastosowanie urządzenia najnowszej generacji sprawia, że jego obsługa będzie dużo łatwiejsza. Pełna automatyzacja procesu wytwarzania pasz gwarantuje powtarzalność produktów i ich wysoką jakość – podkreśla Dorota Chmielewska, specjalista do spraw jakości w firmie „Lira”.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 25/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.