Zwiększenie liczby odchowanych prosiąt i sprzedanych później tuczników obniża koszty i poprawia opłacalność chowu świń. Aby ograniczyć problemy, prosięta w momencie odsadzenia nie mogą ważyć mniej niż 7 kg. Im będą młodsze, tym trudniej zaadaptują się do nowych warunków i tym lepszej jakości paszy wymagają. Jeśli nie zapewnimy im odpowiedniej temperatury, higieny czy żywienia, zwiększy się śmiertelność po odsadzeniu. W przypadku łączenia miotów dochodzi do ustalania hierarchii w stadzie, co także może być przyczyną strat w grupie prosiąt odsadzonych. Na tym etapie produkcji straty najczęściej wynoszą 3–5%.
W dłuższej perspektywie ograniczenie antybiotyków będzie korzystne
Niektórzy specjaliści wzrost śmiertelności po odsadzeniu przypisują naciskom na ograniczanie stosowania antybiotyków w chowie zwierząt. W badaniach przeprowadzonych w Hiszpanii zauważono wzrost upadków w odchowalniach z 8,7% w 2018 roku do 10,3% w 2019 roku. A przypomnijmy, że w ciągu 6 lat zużycie antybiotyków zmniejszono w tym kraju o ponad połowę. Producenci świń spodziewali się problemów w odchowalniach i zakładali wzrost śmiertelności prosiąt ...