Spotkanie zostało zorganizowane przez Komisję Europejską pod hasłem „Przyszłość światowej produkcji wieprzowiny pod groźbą afrykańskiego pomoru świń”. Celem wydarzenia było wspieranie skoordynowanych międzynarodowych działań mających na celu zmniejszenie wpływu ASF na produkcję wieprzowiny i handel międzynarodowy, a tym samym na bezpieczeństwo żywności. W obecnej sytuacji wszyscy są bowiem zagrożeni tą chorobą. Podczas konferencji poruszono tematy dotyczące rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w poszczególnych krajach, zagadnienia związane z kontrolowaniem ASF, a także rolę myśliwych i wpływ choroby na globalny rynek mięsa.
Strategia globalnej walki z ASF
Zapobieganie, kontrola i eliminacja ASF jest kwestią o wysokim priorytecie, ponieważ stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla sektora rolnictwa, ale również dla całej gospodarki. Wpływa jednocześnie na środowisko, różnorodność biologiczną i populację dzików. W przypadku braku szczepionki zwalczenie wirusa u świń i dzików ma ograniczone możliwości, dlatego zapobieganie i kontrola wymagają opracowania wspólnej długoterminowej strategii.
Prelegenci po...