Jakie jest prawdopodobieństwo, że świnie zarażą się wirusem ASF przez paszę? Naukowcy to sprawdzili
Szczególnie ważną rolę w przenoszeniu wirusa może odgrywać słoma stosowana jako ściółka lub materiał manipulacyjny. Najnowsze badania pokazują jednak, że zakażenie przez paszę i inne surowce roślinne może wcale nie być takie łatwe.
Naukowcy z Niemiec, w tym z Instytutu Friedricha-Loefflera (FLI) oraz ze Szwedzkiej Agencji Weterynaryjnej (SVA) badali przetrwanie wirusa afrykańskiego pomoru świń w surowcach paszowych i w ściółce. W tym celu wykorzystano trawę, kiszonkę z traw, siano, korę, torf, wióry drzewne, kiszonkę z kukurydzy, rzepak, jęczmień, pszenicę, owies, słomę, ziemniaki i buraki pastewne. Wszystkie materiały zostały skażone wirusem ASF i przechowywane w pięciu różnych temperaturach otoczenia: –20°C, 4°C, 10°C, 20°C i 37°C, przez okres do dziewięciu miesięcy. Próbki analizowano w różnym czasie pod kątem zakaźnego wirusa i pozostałości genomu wirusa. Jakie wnioski wyciągnięto?