Bydło ras mlecznych włączone do systemu jakości QMP
Bydło ras mlecznych i mieszańców od 1 stycznia 2024 roku zostało włączone do systemu jakości QMP. Nowe Standardy Systemu QMP Wydanie VII już obowiązują.
Bydło ras mlecznych w QMP. Jakie korzyści dla hodowcy?
Włączenie bydła ras mlecznych w system QMP to informacja ważna dla producentów żywca wołowego, ponieważ do tej pory wołowina certyfikowana w systemie QMP mogła pochodzić tylko od ras mięsnych. Dzięki tej decyzji prawie każdy rolnik w Polsce, który prowadzi opas bydła będzie miał możliwość przystąpienia do systemu QMP. Wśród korzyści można też wymienić:
- Możliwość uzyskania dodatkowej płatności w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt”, za każdego opasa i krowę w systemie QMP
- Hodowcom zrzeszonym w PZPBM dzięki wysokim standardom utrzymania zwierząt łatwiej spełnić warunki dostępu do nowych płatności w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt”
- Zwiększona dochodowość w wyniku sprzedaży wysokojakościowej wołowiny
- Łatwiejszy dostęp do środków KPS dzięki dodatkowym punktom za uczestnictwo w systemach jakości
- Wymiana doświadczeń z innymi producentami bydła mięsnego
System QMP: jakie dopłaty w ramach ekoschematów?
Przyjęte przez Komitet Monitorujący KPS płatności dla Rolników w ramach Ekoschematów za redukcję antybiotyków w ramach systemu QMP wynoszą:
- 250 zł – do krowy mamki
- 133 zł – do opasa, w tym za zmniejszenie zużycia antybiotyków
Ponadto dla uczestników systemu QMP został zniesiony został limit dla dużych gospodarstw – powyżej 150 DJP.
System QMP: jakie wymagania dla rolnika?
Wysoka jakość wołowiny wytworzonej w ramach Systemu QMP wynika ze szczegółowych obowiązków producentów żywca, które gwarantują cechy charakterystyczne mięsa uzyskane w procesie produkcji, a w szczególności:
- Wyższy dobrostan zwierząt: systemy grupowe bezuwięziowe, plan kontroli zdrowia bydła, lepsza profilaktyka, lepsza zdrowotność, mniejsze zużycie antybiotyków, dobrze zbilansowane żywienie.
- Dobór odpowiednich ras bydła w dwóch kategoriach:
-
Wołowina QMP z ras mięsnych
- bydło ras mięsnych: Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN,AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simentaler (SM), mieszańce mięsne (MM)
-
Wołowina QMP z ras mlecznych
- bydło ras mlecznych (HO, RW, RE, ZR, ZB) i ich mieszańce (MS) oraz bydło w typie użytkowym kombinowanym (RP, MO, BG, SM) i ich mieszańce (MS2)
Co to jest System QMP?
System QMP (Quality Meat Program) jest otwartym systemem produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości, uznanym za krajowy system jakości żywności decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2008 r. Obejmuje cały proces żywienia, chowu i opasu.
Rolnicy, którzy przystąpili do systemu QMP mają możliwość uzyskania wyższej ceny za żywiec wołowy, wsparcia ze strony specjalistów, a współpraca z certyfikowanymi podmiotami w całym łańcuchu wartości sektora wołowiny daje wyższe bezpieczeństwo transakcji i terminowość dostaw oraz płatności. Dodatkową korzyścią jest większa szansa na uzyskanie środków unijnych na rozwój gospodarstwa.
oprac. Kamila Szałaj