Ograniczanie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest już wymagane w wielu krajach europejskich i także nasi producenci trzody chlewnej staną przed tym wyzwaniem. Konieczne jest więc racjonalne i odpowiedzialne wykorzystanie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej. Jak podkreślali specjaliści z zakresu chorób świń podczas konferencji, która odbyła się w Pawłowicach koło Leszna, jest to możliwe poprzez ochronę zdrowia zwierząt, zwiększanie ich odporności i poprawę warunków środowiskowych. Wówczas rzadziej musimy stosować leki.
Środki przeciwdrobnoustrojowe są niezbędne w opiece weterynaryjnej, jednak ich nadmierne stosowanie u zwierząt, zwłaszcza masowe bądź o złej dawce, może skutkować rozwojem oporności bakterii. Ma to wpływ na późniejsze pogorszenie skuteczności leczenia ludzi. Lepszym rozwiązaniem jest ograniczenie konieczności stosowania antybiotyków poprzez zapobieganie chorobom, a poprawa odporności wrodzonej wpisuje się w działania unijnych rekomendacji w zakresie walki z opornością na antybiotyki.
Surowsze zasady stosowania antybiotyków
– Przeciwdrobnoustrojowe produkty lecznicze nie powinny być stosowane r...