StoryEditorświnie

Chlewnia bez antybiotyków i patogenów – jak to osiągnąć?

22.10.2019., 16:10h
Oporność na antybiotyki to jedno z największych zagrożeń dla zdrowia zwierząt i ludzi. Dbanie o zdrowie zwierząt powinno obejmować nie tylko odpowiednie żywienie czy poprawę warunków utrzymania, ale także podnoszenie zdrowotności poprzez profilaktykę swoistą oraz nieswoistą pozwalającą na zredukowanie stosowania antybiotyków do sytuacji wyjątkowych i ostatecznych. Dzięki temu możemy zmniejszyć powstawanie opornych szczepów bakterii.
Ograniczanie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest już wymagane w wielu krajach europejskich i także nasi producenci trzody chlewnej staną przed tym wyzwaniem. Konieczne jest więc racjonalne i odpowiedzialne wykorzystanie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej. Jak podkreślali specjaliści z zakresu chorób świń podczas konferencji, która odbyła się w Pawłowicach koło Leszna, jest to możliwe poprzez ochronę zdrowia zwierząt, zwiększanie ich odporności i poprawę warunków środowiskowych. Wówczas rzadziej musimy stosować leki.

Środki przeciwdrobnoustrojowe są niezbędne w opiece weterynaryjnej, jednak ich nadmierne stosowanie u zwierząt, zwłaszcza masowe bądź o złej dawce, może skutkować rozwojem oporności bakterii. Ma to wpływ na późniejsze pogorszenie skuteczności leczenia ludzi. Lepszym rozwiązaniem jest ograniczenie konieczności stosowania antybiotyków poprzez zapobieganie chorobom, a poprawa odporności wrodzonej wpisuje się w działania unijnych rekomendacji w zakresie walki z opornością na antybiotyki.

Surowsze zasady stosowania antybiotyków

Przeciwdrobnoustrojowe produkty lecznicze nie powinny być stosowane r...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 21:00