StoryEditorżywienie

Co mają zrobić hodowcy świń, jeśli zakażą soi GMO?

09.11.2020., 17:11h
Producenci zwierząt oraz organizacje rolnicze są zaniepokojeni wchodzącym w życie 1 stycznia 2021 roku zakazem stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie modyfikowanych. Dotyczy to głównie sprowadzanej do naszego kraju poekstrakcyjnej śruty sojowej jako głównego źródła białka w mieszankach paszowych dla świń i drobiu. Czy można czymś zastąpić ten surowiec?

Pozostało niewiele czasu dla pasz z surowców GMO

Ustawa o paszach umożliwia stosowanie surowców modyfikowanych genetycznie (GMO) w żywieniu zwierząt tylko do końca roku. Zostało więc niewiele czasu. Nie wiadomo, czy podjęto działania legislacyjne umożliwiające odroczenie wprowadzenia zakazu i dalsze stosowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej. Wysłaliśmy w tej sprawie pytanie do ministerstwa rolnictwa, ale póki co nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Jest to niezwykle ważne dla producentów pasz oraz rolników, którzy prowadzą produkcję zwierzęcą.

Przepisy o zakazie wykorzystywania pasz genetycznie modyfikowanych w żywieniu zwierząt, pomimo głośnego sprzeciwu rolników, zostały uchwalone w 2006 roku i miały wejść w życie w 2008 roku. Niestety, producenci świń i drobiu nie zdążyli w tym czasie przestawić się na krajowe źródła białka roślinnego i wykorzystywanie pasz non-GMO. Dlatego wejście w życie przepisów było kolejno przesuwane w latach 2013 i 2017. W 2019 roku zakaz także nie wszedł w życie i ponownie przesunięto moment jego wprowadzenia na 1 stycznia 2021 roku.

Choć przez cały ten okres wskazywano na konieczność szerszego w...
Pozostało 92% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 02:26