StoryEditorRasy

Co oferuje hodowcom Galloway?

02.08.2016., 13:08h
Obok popularnych ras, takich jak limousine, charolaise, hereford czy simental, występują w naszym kraju rasy bydła mięsnego znacznie mniej znane, bo rzadziej spotykane ze względu na swoją liczebność. Bez wątpienia cechują się one jednak licznymi zaletami, które doskonale przystosowują je do pastwiskowego utrzymania ekstensywnego. Jedną z takich ras jest Galloway.

Galloway - włochate kosiarki

Bydło Galloway najłatwiej rozpoznać po braku rogów, co jest jego cechą genetyczną oraz spokojnym i łagodnym temperamencie. Galloway pochodzą ze Szkocji i to właśnie surowe warunki klimatyczne tego kraju ukształtowały te mało wymagające i bardzo odporne zwierzęta. Galloway nie bez powodu nazywane są włochatymi kosiarkami. Zjadają dosłownie wszystko, co rośnie na pastwiskach łącznie z pokrzywami. Z powodzeniem mogą być zatem wykorzystywane na użytkach zielonych, tam gdzie bydło lub np. konie selektywnie zjadają rośliny łąkowe. Ich skromne nawyki żywieniowe i niewybredność nie przeszkadzają w produkcji mięsa najwyższej jakości, które – podobnie jak u rasy hereford – cechuje się marmurkowatością oraz małą ilością cholesterolu. Mięso jest niezwykle smaczne, soczyste i delikatne, bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, czym przewyższa wieprzowinę. Średnie dobowe przyrosty wynoszą około 1000 g, a średnia wydajność rzeźna 55–57%.

Doskonałe mamki

Galloway to rasa wcześnie dojrzewająca. Dorosłe krowy mają średnio 125 cm w kłębie i masę ciała 500–600 kg. Buhaje dorastają do 130 cm i ważą 700–800 kg.

Charakteryzuje ją też wysoki stopień rozrodczości, matki rodzą jedno cielę w roku, a do tego bezproblemowo. Krowy są doskonałymi i bardzo opiekuńczymi mamkami. Cielęta są relatywnie lekkie w wadze poniżej 30 kg i prawie od razu po urodzeniu mogą się same poruszać, instynktownie bardzo dobrze odnajdują się i dopasowują do środowiska naturalnego i do stada. Cielęta powinny pozostawać przy matkach do 9. miesiąca życia. Dzienny przyrost masy ciała jest niewielki i wynosi 500–1000 g, co wynika z przystosowania rasy do niedostatków pożywienia.



W rasie tej występuje duża zmienność umaszczenia. Najbardziej popularne jest bydło czarne, ale bywa również czerwonobrązowe czy beżowe. Nie lada gratką jest spotkanie zwierząt o białym umaszczeniu z ciemną pigmentacją śluzawicy, strzyków oraz okolic oczu i uszu.

  • WZORZEC RASY GALLOWAY
    Rasa ta odznacza się średnim kalibrem, o zwartej budowie ciała i bardzo dobrym umięśnieniem, typowym dla bydła mięsnego. Jest to rasa bezrożna, o gęstej i średniej długości okrywie włosowej oraz szczelnej i obfitej w sezonie zimowym warstwie puchowej. Głowa mała, średniej długości, szerokie czoło i wyrazista śluzawica o pigmencie w zależności od umaszczenia: czarna, brunatna lub płowa; oko małe, dobrze osłonięte rzęsami. Szyja krótka i dobrze umięśniona. Tułów zwarty z prostym, szerokim grzbietem i głęboką klatką piersiową. Linia brzucha równoległa do grzbietu, mostek wyraźnie zaznaczony i lekko wysunięty do przodu. Mięśnie dobrze rozłożone, przechodzące w dół do stawu skokowego. Kończyny mocne, proporcjonalne do kłody. Racice dobrze związane, o twardym, mocnym rogu.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 05:47