Na wielkość produkcji mleka u loch, oprócz liczebności miotu, wieku lochy czy cyklu rozrodczego, ogromny wpływ mają żywienie i kondycja samic. Jakość mieszanki i ilość pobranej paszy podczas laktacji wpływają na mleczność macior, a tym samym na przyrosty prosiąt i wyniki produkcyjne. Liczba prosiąt uzyskanych w przeliczeniu na lochę rocznie jest kluczowym elementem opłacalności produkcji trzody chlewnej. Wzrost masy ciała prosiąt przez cały okres odchowu i wskaźnik śmiertelności do odsadzenia w dużym stopniu zależą od wydajności mlecznej lochy. Jeśli produkcja mleka jest niska, to nie tylko przyrosty w pierwszych dniach życia prosiąt są mniejsze, ale w dużym stopniu także pogarsza się zdrowotność odchowywanych zwierząt.
Zapewnić odpowiednią temperaturę
Niewystarczająca produkcja mleka może zwiększyć śmiertelność prosiąt na skutek ich wyniszczenia oraz przygnieceń, gdyż ciągle głodne i osłabione oseski będą stale przebywały blisko lochy. Wpływa to negatywnie na wielkość miotu i straty przed odsadzeniem. Ponadto odsadzone prosięta są mniejsze i słabsze. Dobra produkcja mleka podczas laktacji zapewnia również lepsze w...