Jak żywić pulpą ziemniaczaną i co ona zawiera?
Zawiera ok. 15% suchej masy. Dziennie można jej podać nawet 20 kg na sztukę. Jej cena wynosi ok. 50 zł za tonę. Z dowozem cena może oscylować w granicach 70 zł za tonę. Można skarmiać ją na świeżo, jak i kiszoną. Wysoka wilgotność sprawia, że nie można jej długo przechowywać, jest produktem nietrwałym, podatnym na zakażenia drobnoustrojami gnilnymi. Dlatego przy większych ilościach warto ją zakisić, tym bardziej, że odpływ soków z pryzmy czy silosu przyczyni się do podniesienia zawartości suchej masy. Średnio w pulpie ziemniaczanej jest 4,9% błonnika, 0,5–1% białka, 4,8% skrobi.
Najlepiej do zakiszania nadaje się pulpa prasowana o obniżonej zawartości wody do 75%. W przypadku pulpy nieprasowanej, możemy odczekać pewien czas pozostawiając pulpę na przyczepie, aby odciekła z niej woda. Pomocnym rozwiązaniem może być dodanie środków konserwujących np. kwasu propionowego, aby zmniejszyć dostępność powietrza i tym samym polepszyć warunki do zakiszania.
Cena ma znaczenie
Niektórym rolnikom mieszkającym blisko zakładów przetwórczych udaje się pozyskać pulpę ziemniaczaną za darmo,...