Koronawirusy to patogeny szeroko rozprzestrzenione na świecie, występujące u wielu gatunków zwierząt – zarówno gospodarskich, jak i towarzyszących człowiekowi – które mogą wywoływać ciężkie choroby. Szczepy koronawirusów izolowane od zwierząt wykazują bardzo dużą odmienność od szczepów izolowanych od ludzi. U świń mogą być przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego (epidemiczna biegunka świń czy wirusowe zapalenie żołądka i jelit) bądź układu oddechowego (oddechowe koronawirusy świń ‒ PRCV).
Do tej pory nie potwierdzono zakażenia koronawirusem świń u ludzi. Główny naukowiec EFSA, Marta Hugas, powiedziała, że doświadczenia z poprzednich wybuchów epidemii koronawirusów, takich jak zespół ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i zespół oddechowy na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV), pokazują, iż przenoszenie wirusa poprzez żywność nie miało miejsca. Nie ma dowodów sugerujących, że obecny koronawirus różni się pod tym względem. Naukowcy na całym świecie monitorują rozprzestrzenianie się wirusa i nie było żadnych doniesień o przenoszeniu go przez żywność.