Warzywa odpadowe zamiast koncentratów i śruty rzepakowej w żywieniu bydła
– Odpadowe ziemniaki oraz kłęby kalafiora są smakowite i chętnie zjadane przez bydło. Ich wykorzystanie w dawce żywieniowej znacznie się poprawiło od kiedy sporządzamy dawkę TMR. Wartościowe są zwłaszcza ziemniaki zawierające stosunkowo dużo skrobi, a wiec energii. Jednak z tych względów dodatkowo trzeba stosować bufor zapobiegający zakwaszaniu żwacza do czego może doprowadzić szybko rozkładająca się skrobia. My stosujemy dwa rodzaje buforów: kredę pastewną oraz Neobufor, czyli środek będący mieszanką wielu substancji buforujących – podkreślił Marek Skalski dodając, że wielu rolników problem kwasicy kojarzy tylko i wyłącznie z krowami mlecznymi, a prawda jest taka, że dawka bogata w skrobię może zaszkodzić również bykom opasowym, które tracą wtedy apetyt i mają znikome przyrosty.
Bufor zapobiegający zakwaszeniu żwacza to podstawa
Zastosowanie stosunkowo dużej porcji substancji buforujących pH żwacza jest tym bardziej uzasadnione, iż Marek Skalski z pasz treściwych stosuje tylko własne śruty zbożowe, a te podobnie jak ziemniaki, zawierają dużo skrob...