StoryEditorBydło mięsne

Czy odpady z warzyw mogą być paszą dla bydła mięsnego

24.10.2021., 07:10h
Produkuje warzywa oraz żywiec wołowy, ponieważ są to kierunki, które dobrze współgrają nie tylko ze względu na niezastąpiony obornik w uprawie warzyw, ale również możliwość wykorzystania odpadów warzywnych w żywieniu opasów. Co zrobił Marek Skalski, aby system wykorzystania odpadów był dopracowany do perfekcji?

Warzywa odpadowe zamiast koncentratów i śruty rzepakowej w żywieniu bydła

Odpadowe ziemniaki oraz kłęby kalafiora są smakowite i chętnie zjadane przez bydło. Ich wykorzystanie w dawce żywieniowej znacznie się poprawiło od kiedy sporządzamy dawkę TMR. Wartościowe są zwłaszcza ziemniaki zawierające stosunkowo dużo skrobi, a wiec energii. Jednak z tych względów dodatkowo trzeba stosować bufor zapobiegający zakwaszaniu żwacza do czego może doprowadzić szybko rozkładająca się skrobia. My stosujemy dwa rodzaje buforów: kredę pastewną oraz Neobufor, czyli środek będący mieszanką wielu substancji buforujących – podkreślił Marek Skalski dodając, że wielu rolników problem kwasicy kojarzy tylko i wyłącznie z krowami mlecznymi, a prawda jest taka, że dawka bogata w skrobię może zaszkodzić również bykom opasowym, które tracą wtedy apetyt i mają znikome przyrosty.


Bufor zapobiegający zakwaszeniu żwacza to podstawa

Zastosowanie stosunkowo dużej porcji substancji buforujących pH żwacza jest tym bardziej uzasadnione, iż Marek Skalski z pasz treściwych stosuje tylko własne śruty zbożowe, a te podobnie jak ziemniaki, zawierają dużo skrob...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 11:39