Każda biegunka bowiem to spadek mięsności o 1%
U prosiąt, zanim zaczną pobierać pasze stałe, zachodzą liczne przemiany w przewodzie pokarmowym. W pierwszej dobie po porodzie, aby umożliwić wchłanianie immunoglobulin siarowych, układ enzymatyczny jest nieaktywny. Stanowi to zabezpieczenie przed strawieniem struktur białkowych immunoglobulin. Podawane prosiętom w 10. dobie immunoglobuliny siarowe podlegają już trawieniu, co pokazały doświadczenia. Kolejna modyfikacja układu pokarmowego dotyczy przystosowania do pobierania pokarmu stałego, które powinno się rozpoczynać już od 5.–7. dnia życia. To najtrudniejszy moment w odchowie prosiąt, gdyż wszelkiego rodzaju zaburzenia powodują straty w produkcji. Każda biegunka bowiem to spadek mięsności o 1%.
Dzieje się tak za sprawą uszkadzania kosmków jelitowych, które nawet jeśli są regenerowane, to zawsze pogarsza się wchłanianie paszy i zmniejsza ilość białka wbudowanego w mięśnie. W przypadku złego przygotowania prosiąt do trawienia paszy stałej wzrasta też ryzyko wystąpienia choroby obrzękowej. Dlatego bardzo ważne jest wczesne dokarmianie prosiąt paszami o wysokiej strawności.