Wywar gorzelniany to surowiec, który pozostaje jako odpad po produkcji bioetanolu z różnych surowców paszowych, ale przede wszystkim z przerobu zboża (jednego lub mieszanki zbóż). Może być w formie suchej, wilgotnej lub płynnej. Jego wartość odżywcza jest wysoka głównie ze względu na znaczny udział białka. Niestety, wykorzystanie surowca mokrego wiąże się z dużymi stratami składników pokarmowych. Zastosowanie wilgotnego wywaru nastręcza problemów i dopiero użycie konserwantów chemicznych lub procesu fermentacji pozwala podawać go w takiej formie bezpiecznie zwierzętom przez około 10 dni. W przeciwnym razie następuje znaczny wzrost rozwoju mikroorganizmów i już po 3–6 dniach przechowywania produkt jest skażony.
Różne wywary, różny skład
Mankamentem stosowania wywaru jest także większe ryzyko skażenia grzybami. Jeśli mikotoksyny będą obecne w zbożach, to oczywiście znajdą się również w wywarze, a świnie są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia nimi. Świeże ziarno zbóż jest podatne na pleśnienie, a powstające toksyny nie są inaktywowane w procesie fermentacji. W wysuszonym wywarze koncentracja toksyn grzybowych może być ...