StoryEditorświnie

Czy wywar gorzelniany (DDGS) może zastąpić białko w żywieniu świń?

12.11.2019., 14:11h
Produkty uboczne mogą być wykorzystywane w żywieniu zwierząt w celu obniżenia kosztów pasz lub jako zamienniki innych surowców. Wartościowym produktem odpadowym jest suszony wywar gorzelniany, określany jako DDGS, który oprócz wielu witamin i mikroelementów dostarcza też białka.
Wywar gorzelniany to surowiec, który pozostaje jako odpad po produkcji bioetanolu z różnych surowców paszowych, ale przede wszystkim z przerobu zboża (jednego lub mieszanki zbóż). Może być w formie suchej, wilgotnej lub płynnej. Jego wartość odżywcza jest wysoka głównie ze względu na znaczny udział białka. Niestety, wykorzystanie surowca mokrego wiąże się z dużymi stratami składników pokarmowych. Zastosowanie wilgotnego wywaru nastręcza problemów i dopiero użycie konserwantów chemicznych lub procesu fermentacji pozwala podawać go w takiej formie bezpiecznie zwierzętom przez około 10 dni. W przeciwnym razie następuje znaczny wzrost rozwoju mikroorganizmów i już po 3–6 dniach przechowywania produkt jest skażony.

Różne wywary, różny skład

Mankamentem stosowania wywaru jest także większe ryzyko skażenia grzybami. Jeśli mikotoksyny będą obecne w zbożach, to oczywiście znajdą się również w wywarze, a świnie są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia nimi. Świeże ziarno zbóż jest podatne na pleśnienie, a powstające toksyny nie są inaktywowane w procesie fermentacji. W wysuszonym wywarze koncentracja toksyn grzybowych może być ...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 21:11