Jak poprawić pobranie i wykorzystanie pasz przez świnie?
Sposobem na poprawę pobrania i wykorzystania przez świnie pasz sypkich jest zwilżanie mieszanki, co ogranicza podrażnienie górnych dróg oddechowych i ułatwia jej wymieszanie. Surowce, takie jak ziarno żyta czy nasiona roślin strączkowych, można poddać moczeniu przez 24 godziny w wodzie, co powoduje ich pęcznienie i w rezultacie chroni zwierzęta przed wzdęciami, a przy okazji wypłukuje niektóre związki antyżywieniowe (np. alkaloidy z nasion łubinu) i poprawia strawność paszy.
Surowce paszowe różnią się zawartością czynników antyżywieniowych
Zboża, które stanowią około 70% surowców wykorzystywanych do produkcji mieszanek dla świń, różnią się między sobą zawartością czynników antyżywieniowych zaliczanych do włókna surowego. Preparaty o działaniu enzymatycznym wobec włókna na początku były tworzone z myślą o ochronie środowiska i używane od dawna. Dzięki ich zastosowaniu w żywieniu zwierząt, poza zmniejszeniem emisji szkodliwych pierwiastków do środowiska, udało się znacznie poprawić wykorzystanie paszy, a co za tym idzie – obniżyć jej koszt oraz poprawić wyniki produkcyjne.
Energia zawarta w cząsteczkach związków antyżywieniowych zaliczanych do włókna surowego jest niedostępna dla świń ze względu na brak odpowiednich enzymów rozkładających specyficzne wiązania w nich występujące. Oprócz gorszego wykorzystania na cele energetyczne, niekorzystne działanie tych związków wynika z ich tendencji do zwiększania lepkości treści pokarmowej, co powoduje wydłużenie czasu jej przejścia przez układ trawienny, a także powstawanie bariery dla działania enzymów wytwarzanych przez zwierzęta. Poprawę wykorzystania tych związków można uzyskać poprzez podanie dodatkowych enzymów wraz z paszą, które są pozyskiwane na drodze fermentacji w procesach biotechnologicznych przez różne szczepy grzybów, pleśni i bakterii.
Zdjęcia: Dominika Stancelewska