Wyniki opublikowanego raportu pokazały, że w Ameryce Środkowej prawie wszystkie próbki kukurydzy dały wynik pozytywny w kierunku fumonizyn (97%). Jednak zagrożeniem wydaje się to, że również soja jest często skażona mykotoksynami, z których najbardziej rozpowszechniony w Ameryce Południowej okazał się zearalenon obecny w 73% próbek soi. Badanie wykazało również dużą zawartość grzybów z rodzaju Fusarium w produkcie ubocznym kukurydzy, jakim jest suszony wywar gorzelniany (DDGS). Trzeba pamiętać, że zbożowe produkty uboczne, takie jak DDGS lub otręby, często mają wyższy poziom zanieczyszczenia niż wyjściowe ziarno.
Mykotoksyny to substancje chemiczne wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i pleśni rozwijających się zwłaszcza na zbożach. W 2020 roku najczęściej w surowcach paszowych występowały deoksyniwalenol (65%) i fumonizyny (64%), a także zearalenon (48%). Mykotoksyny wpływają na zdrowie i wydajność świń, dlatego konieczna jest stała kontrola ryzyka skażenia surowców paszowych. Ważne, aby badać ilość mykotoksyn w celu wprowadzenia działań zmniejszających skutki ich występowania. Aflatoksyny osłabiają układ odpornościowy, a pierwszą oznak...
Mykotoksyny to substancje chemiczne wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i pleśni rozwijających się zwłaszcza na zbożach. W 2020 roku najczęściej w surowcach paszowych występowały deoksyniwalenol (65%) i fumonizyny (64%), a także zearalenon (48%). Mykotoksyny wpływają na zdrowie i wydajność świń, dlatego konieczna jest stała kontrola ryzyka skażenia surowców paszowych. Ważne, aby badać ilość mykotoksyn w celu wprowadzenia działań zmniejszających skutki ich występowania. Aflatoksyny osłabiają układ odpornościowy, a pierwszą oznak...