Na konferencji, swoimi doświadczeniami w tym obszarze podzielili się ze słuchaczami przybyli ze Szwajcarii goście: prof. dr Knut Schmidtke oraz mgr inż. Eric Meili – rolnik prowadzący w Szwajcarii 10-hektarowe gospodarstwo, w którym utrzymuje 15 krów mieszańcowych hf x angus i limousine a zarazem specjalista z Wydziału Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego w Szwajcarii przybliżył tematykę uboju w gospodarstwie.
– Izolowanie zwierząt od rodzinnego środowiska, transport do zakładu i oczekiwanie w ubojni to bardzo silne czynniki stresogenne, które należy wyeliminować. I właśnie obok warunków ekonomicznych za uśmierceniem w gospodarstwie przemawia także wyższa jakość mięsa, jaką dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskujemy. Jeśli chcemy zarabiać pieniądze musimy sami zabijać zwierzęta w gospodarstwie nie sprzedawać je dużym komercyjnym ubojniom – mówił prelegent. – 10 lat walczyłem o wprowadzenie w Szwajcarii takich przepisów i w efekcie w 2016 roku Szwajcaria złagodziła prawo, dzięki czemu możliwy jest ubój zwierząt na pastwisku. Zezwolenie na taki na ubój wymaga między innymi posiadania pozwolenia na broń ...