W początkowej fazie odchowu prosiąt, szczególnie w okresie okołoodsadzeniowym, mogą powstawać problemy trawienne wpływające na dalsze etapy produkcji i wyniki w tuczu. W okresie ssania wydzielanie enzymów trawiennych jest niewielkie i dostosowane do trawienia mleka. Po odsadzeniu głównymi składnikami energetycznymi dla prosiąt stają się skrobia i tłuszcz, a białko mleka zostaje zastąpione formami roślinnymi tego składnika, które są trudniej trawione i gorzej przyswajalne. Dlatego w okresie okołoodsadzeniowym należy wspomagać trawienie dodatkami zwiększającymi wykorzystanie składników pokarmowych.
Wspomaganie polega na zwiększeniu wykorzystania składników pokarmowych w jelicie cienkim, gdyż ich złe trawienie przez młode zwierzęta sprawia, że stają się pożywką do gwałtownego rozwoju szkodliwych bakterii, co objawia się biegunkami. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowotności prosiąt są biegunki spowodowane słabym trawieniem białka. Każdy dzień z biegunką wydłuża okres tuczu, a zatem generuje niepotrzebne koszty.
Wspomaganie polega na zwiększeniu wykorzystania składników pokarmowych w jelicie cienkim, gdyż ich złe trawienie przez młode zwierzęta sprawia, że stają się pożywką do gwałtownego rozwoju szkodliwych bakterii, co objawia się biegunkami. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowotności prosiąt są biegunki spowodowane słabym trawieniem białka. Każdy dzień z biegunką wydłuża okres tuczu, a zatem generuje niepotrzebne koszty.
Zakwaszacze nie dopuszczą do niekorzystnych zmian i problemów w odchowie prosiąt
Ilość bakterii i skład mikroflory m...