Czym są dodatki enzymatyczne w paszach?
Enzymy paszowe są białkami, które przyspieszając reakcje biochemiczne dostarczają energię oraz odpowiednie związki potrzebne do budowy i funkcjonowania organizmu, wspomagają procesy trawienia i rozkład związków organicznych. Dodatki te są wytwarzane przy udziale mikroorganizmów takich jak grzyby, bakterie oraz drożdże.
Działanie enzymów paszowych
Enzymy paszowe dodawane do pasz powodują rozkład polisacharydów pochodzenia nieskrobiowego, które należą do czynników antyżywieniowych z powodu negatywnego wpływu na procesy trawienia i wchłaniania skrobi, białek oraz tłuszczów w jelicie zwierząt monogastrycznych.
Ograniczają ryzyko problemów kolibakteriozy po odsadzeniu prosiąt przez rozkład β-glukanów i fitynianów, wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym.
Ograniczają ryzyko problemów kolibakteriozy po odsadzeniu prosiąt przez rozkład β-glukanów i fitynianów, wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym.
Dominika Stancelewska