Jak się okazuje, coraz istotniejsze staje się upowszechnianie wiedzy na temat metod prowadzenia chowu i hodowli zwierząt – nie tylko po to, by zgłębiać wiedzę samych zainteresowanych, ale także zwiększać świadomość społeczeństwa i konsumentów.
Okazja do organizacji tegorocznej edycji kongresu była podwójnie wyjątkowa, gdyż w tym roku Polskie Towarzystwo Zootechniczne im. M. Oczapowskiego obchodzi 100-lecie powstania, a Komitet Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk – 65-lecie istnienia. Obie organizacje były organizatorami wydarzenia.
– Rozmawiamy o tym, jak poprawić warunki utrzymania zwierząt, ich dobrostan, ale nie możemy też zapominać o tym, co zaczyna dominować w debacie publicznej, a dotyczy odmawiania nam prawa jakiejkolwiek produkcji zwierzęcej i chowu w celu pozyskania mięsa czy innych produktów. Aktualnie podejmowane są inicjatywy mające doprowadzić do całkowitego zakazu utrzymania zwierząt gospodarskich w tym celu. Nie możemy dopuścić do zniszczenia jednej z najważniejszych gałęzi rolnictwa i produkcji żywności – mówił Jan Krzysztof Ardanowski, reprezentujący podczas kongresu Kancelarię Prezydenta And...