Jakie produkty drobiowe będą sprzedawane na filipiński rynek?
Jak wynika z informacji przekazanych przez KRD – IG, po długich pertraktacjach doszło do porozumienia pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii w Polsce a właściwymi służbami administracji Filipin. Okazuje się również, że Filipiny uznały polski system regionalizacji, który dotyczy wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw, dzięki czemu na filipiński rynek trafią:
- polskie mięso drobiowe,
- produkty z mięsa drobiowego,
- jaja wylęgowe,
- pisklęta jednodniowe.
Transport powyższych produktów będzie możliwy z towarzyszeniem bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia.
– To nasz ogromny sukces i uwieńczenie wielomiesięcznych starań. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza konsekwentnie przekonuje zagranicznych partnerów, że polski drób jest bezpieczny i atrakcyjny cenowo, a wprowadzenie zasady regionalizacji we wzajemnych stosunkach handlowych jest jak najbardziej zasadne – mówi Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.
Jak wynika z relacji Goszczyńskiego, w sierpniu 2023 r. KRD – IG przy współudziale z PAIH i Ambasadą RP w Manili, podjęła się organizacji misji przedstawicieli zakładów drobiarskich. Wydarzenie zostało połączone z udziałem w targach World Food Expo (WOFEX) w Manili, w której uczestniczył również prezes izby.
– W ramach misji, oprócz spotkań o charakterze biznesowym polska delegacja uczestniczyła w rozmowach z przedstawicielami administracji filipińskiej, podczas których omawiane były zarówno sprawy związane z aktualną sytuacją na rynku mięsa drobiowego, potencjałem eksportowym Polski, jak również temat występowania grypy ptaków – dodaje Goszczyński.
Nowe możliwości rozwoju dla polskich zakładów drobiarskich
Filipiński rynek mieszczący się w krajach Azji Południowo – Wschodniej zamieszkuje ponad 100 mln ludzi. Podstawowy składnik diety Azjatów stanowi mięso drobiowe, dlatego nawiązanie tej współpracy zapewni rozwój polskim zakładom drobiarskim. Na porozumieniu mogą skorzystać również producenci drobiu, gdyż zapotrzebowanie na jego hodowlę prawdopodobnie się zwiększy.
Za sukcesem porozumienia z Filipińczykami stoi wiele instytucji
KRD – IG przyznaje, że sukces związany z wprowadzeniem polskiego mięsa drobiowego na filipiński rynek nie byłby możliwy, gdyby nie pomoc krajowych i filipińskich partnerów. Jak wynika z komunikatu prasowego, izba jest wdzięczna wszystkim osobom i instytucjom, które zaangażowały się w uzyskanie dostępu do rynku Filipin dla polskiego mięsa drobiowego.
Jak zapewniają przedstawiciele izb, sukces nie byłby możliwy bez dobrej organizacji i współpracy z:
- Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Głównym Inspektoratem Weterynarii,
- Ambasadą RP w Manili,
- Polską Agencją Inwestycji Zagranicznych.
Do pozytywnego zakończenia przyczyniła się również współpraca i zaangażowanie filipińskich organizacji branżowych.
Polska liderem w produkcji mięsa drobiowego
Polski sektor drobiarski jest obecnie najlepiej prosperującym ze wszystkich działających na terenie całego kraju. W ciągu ostatnich lat Polska została liderem w produkcji mięsa drobiowego wśród państw członkowskich Unii Europejskiej, ze względu na coroczny wzrost sprzedaży krajowej i zagranicznej. Tylko w roku 2022 produkcja przekroczyła 3 mln, osiągając pułap 3,3 mln ton, przy czym eksport mięsa i przetworów stanowił aż 53%.
Polski drób w krajach trzecich
Producenci drobiu mogą być dumni z jakości, którą zbudowali, gdyż mięso i przetwory drobiowe cieszą się uznaniem na rynku światowym. Eksport polskiego mięsa drobiowego i przetworów ma aż 66% udziałów w rynku europejskim i 34% w rynku światowym.
Ze względu na wysokie wymagania UE względem produkcji drobiu największymi importerami polskiego drobiu są:
- Niemcy,
- Holandia,
- Francja.
Natomiast wśród krajów trzecich m.in.:
- Wielka Brytania,
- Ukraina,
- Kongo,
- Ghana,
- Liberia.
Przeczytaj również: Duża zmiana w rejestracji kur w małym kurniku. Kto będzie musiał je zgłosić w ARiMR?
oprac. Justyna Czupryniak