Nowe ogniska ptasiej grypy
Liczba gospodarstw zaatakowanych przez ptasią grypę wzrasta. 10 tysięcy indyczek zostało zutylizowanych we wsi Dębie w Wielkopolsce. Także w tym województwie wybito 6 tys. małych kaczek. Stało się t po tym, jak we wsi Masanów potwierdzono wystąpienie ogniska ptasiej grypy.Strach spadł na hodowców z opolskiego
Hodowcy ptactwa z województwa opolskiego z trwogą śledzą doniesienia inspekcji weterynaryjnej. Na terenie województwa stwierdzono dwa ogniska H5N1 u dziko żyjącego ptactwa, obaw w powiecie nyskim. Pierwsze wykryto u łabędzie niemego i kaczki krzyżówki, a kolejne padłe ptaki gatunku łabędzie niemego i mewy srebrzystej potwierdzono badaniami z 5 stycznia.Białoruś wprowadza ograniczenia
Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi rozszerzone zostały restrykcje importowe wprowadzone z uwagi na występowanie w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków poprzez wprowadzenie zakazu importu dla województwa warmińsko-mazurskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i mazowieckiego.W związku z powyższym obecnie obowiązuje zakaz wwozu na terytorium Republiki Białorusi następujących towarów z województwa wielkopolskiego, łódzkiego, opolskiego, warmińskomazurskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i mazowieckiego:
- żywego drobiu:
- jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
- mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
- puchu i pierza;
- trofeów myśliwskich dzikich zwierząt (ptactwa);
- pasz i dodatków paszowych, zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie (z wyjątkiem dodatków paszowych i poddanych obróbce termicznej gotowych karm dla kotów, psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych);
- nieprzeznaczonych do spożycia surowców pochodzenia zwierzęcego, zawierających składniki z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie i przeznaczonych do produkcji karm dla drobiu;
- pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem dodatków do karm oraz gotowych karm dla kotów i psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych).
- żywego drobiu (z wyjątkiem dzikiego, zoologicznego i cyrkowego);
- jaj wylęgowych;
- mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
- puchu i pierza;
- trofeów myśliwskich dzikiego ptactwa (drobiu);
- nieprzeznaczonych do spożycia surowców pochodzenia zwierzęcego, zawierających składniki z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie i przeznaczonych do produkcji karm dla drobiu.
- dzikiego ptactwa oraz ptactwa przeznaczonego do ogrodów zoologicznych i cyrków;
- jaj konsumpcyjnych;
- pasz i dodatków paszowych, zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie (z wyjątkiem dodatków paszowych i poddanych obróbce termicznej gotowych karm dla kotów, psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych);
- pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem dodatków do karm oraz gotowych karm dla kotów i psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych).
Jak zminimalizować ryzyko zachorowania ptactwa na wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków?
W zasadzie trudno ograniczyć do zera zjawisko zachorowalności, ale możne je zminimalizować. W tym celu warto stosować się do zasad i wytycznych przedstawianych przez lekarzy weterynarii.Hodowcy powinni:
- unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i drobiem utrzymywanym w stadach przydomowych,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym,
- przy obsłudze drobiu w gospodarstwie zakładać odzież i obuwie przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu i zmieniać je po wyjściu z kurnika,
- stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób;
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
- dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwego dzikiego ptactwa lub ptaków sprawiających wrażenie chorych;
- karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
- poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
Michał Czubak
fot. arch. red.