KRD neguje raport opracowany na zlecenie ”Otwartych Klatek”.Sierżyńska
StoryEditormięso

KRD: obecność superbakterii w mięsie drobiowym to manipulacja

21.06.2024., 10:30h
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza stanowczo dementuje i neguje informacje, jakie w swoim raporcie opublikowało stowarzyszenie Otwarte Klatki.

"Superbakteria" w drobiu produkowanym dla Lidla?

Otwarte Klatki zleciło raport dot. mięsa drobiowego dla Lidla. Raport wykazał, że w drobiu znajduje się "superbakteria", jak to określają Otwarte Klatki, która ma być odporna na działanie wielu antybiotyków. O wynikach badań napisała Gazeta.pl, która podaje, że sieci Lidl nie pokazano wszystkich wyników badań. Jak możemy przeczytać w Wyborczej: "Nie chcą ujawniać laboratoriów, by te - ich zdaniem - nie były przez sieć atakowane".

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza ostro o raporcie na zlecenie Otwartych Klatek

"W nawiązaniu do pojawiających się w przestrzeni publicznej manipulacji oraz nieprawdziwych informacji, dot. rzekomej obecność tzw. superbakterii w mięsie drobiowym, będących elementem dezinformacji, podkreślamy, że materiał stowarzyszenia „Otwarte Klatki” zawiera prywatne opinie tej organizacji niemające podstaw merytorycznych i naukowych." - możemy przeczytać już na wstępie oświadczenia KRD.

Wg. KRD To nie jest pierwszy przypadek ataku „Otwartych klatek” i współpracującej z nimi redakcji Gazeta.pl na polski sektor spożywczy poprzez nierzetelne opracowania i publikacje.

"Rozpowszechniany materiał jest niczym innym, jak próbą wymuszenia na sieciach handlowych przystąpienia do European Chicken Commitment - międzynarodowego porozumienia, z którym „Otwarte Klatki” współpracują. Niejednokrotnie w takich sytuacjach okazywało się, że tego typu działalność służy głównie uzyskaniu rozgłosu i idącemu za nim finansowaniu z różnego rodzaju zbiórek publicznych i innych form darowizn. Prawdziwym celem Otwartych Klatek jest zniechęcanie konsumentów do jedzenia mięsa i emocjonalne szantażowanie społeczeństwa, a nade wszystko - likwidacja polskich hodowli oraz przemysłu mięsnego." - zaznacza Rada.

oprac. M. Czubak

fot. Sierżyńska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. październik 2024 16:21