Kolejne ogniska w południowej Wielkopolsce
Ogniska ptasiej grypy wykryto w pięciu powiatach województwa wielkopolskiego. Łącznie w nich wybito prawie 200 tys. sztuk drobiu. Ogniska grypy wykryto w powiatach: kaliskim, pleszewskim, ostrzeszowskim, tureckim oraz szamotulskim. Do tego dochodzą jeszcze ogniska z dolnośląskiego oraz łódzkiego. Z tego ostatniego województwa pochodzi ostatnie 68. Ognisko ptasiej grypy, który wykryto w gospodarstwie w Marzeninie, gdzie do wybicia jest ponad 24 tys. brojerów.
W samym województwie wielkopolskim w ostatnich dniach grudnia do wybicia było prawie 200 tys. sztuk drobiu. Najwięcej z nich jednostkowo w powiecie pleszewskim, gdzie do utylizacji było ponad 46 tys. indyków.
W związku z sytuacją lekarze weterynarii apelują o szczególną ostrożność i rygorystyczne przestrzeganie zaleceń inspekcji weterynaryjnej w zakresie utrzymywania drobiu.
W całym miesiącu grudniu do utylizacji, w wyniku wykrycia ognisk wirusa grypy ptaków HPAI, skierowano ponad 750 tys. sztuk drobiu.
Wojewoda apeluje do hodowców
W związku ze zwiększającą się liczbą nowych ognisk apel do hodowców wystosował wojewoda mazowiecki. - Apeluję do wszystkich hodowców, właścicieli drobiu oraz osób pracujących na fermach o podjęcie działań, które pozwolą ograniczyć szerzenie się choroby. Proszę pamiętać, że im szybciej uda się zminimalizować rozprzestrzenianie się grypy ptaków, tym mniejsze będą straty gospodarcze – powiedział Wojewoda Mazowiecki Konstanty Radziwiłł.
Jak zminimalizować ryzyko zachorowania ptactwa na wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków?
W zasadzie trudno ograniczyć do zera zjawisko zachorowalności, ale możne je zminimalizować. W tym celu warto stosować się do zasad i wytycznych przedstawianych przez lekarzy weterynarii.
Hodowcy powinni:
- unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i drobiem utrzymywanym w stadach przydomowych,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym,
- przy obsłudze drobiu w gospodarstwie zakładać odzież i obuwie przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu i zmieniać je po wyjściu z kurnika,
- stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób;
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
Hodowcy nie powinni:
- dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwego dzikiego ptactwa lub ptaków sprawiających wrażenie chorych;
- karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
- poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
Michał Czubak
fot.